Тамара Коблик

28 квітня в історії Тернопільщини

easter bouquet with egg decoration. spring flowers tulip, ranunc

Цього дня народилися:

громадська діячка Орислава Будзило (1949, с. Магдалівка Підволочиського району);

учасник національно-визвольних змагань, громадський діяч, член УВО, ОУН, фундатор 12-го тому «Літопису УПА» - «Третя Подільська воєнна округа УПА «Лисоня» (1989) Степан Гаврилюк (псевдо «Білий», «Підкова», «Чорний» та інші; 1912, с. Потік Козівського району - 2003);

download
download

український військовик, солдат 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону (Ужгород) 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Михайло Григоришин (1990, с. Панівці Борщівського району — 31 січня 2015, с. Чорнухине, Попаснянський район, Луганська область). За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Відзнаку вручив голова Тернопільської ОДА Степан Барна 8 травня 2015 року під час поминальних заходів біля статуї «Материнський поклик» у Старому Парку м. Тернополя.

Григоришин Михайло Васильович.jpg

педагог, освітній та громадський діяч, діяльний у громадських організаціях української діаспори в Австралії Станіслав Слободян (1898, м. Заліщики – 25. 06. 1964, м. Брісбен, Австралія).

прес-секретар Тернопільської обласної державної адміністрації Світлана Сокирко (1993, м. Тернопіль).

сокирко
сокирко

Цей день в історії Тернопілля:

28 квітня 1512 року - польсько-руське військо розгромило татарську орду й визволило з полону тисячі бранців у битві біля с.Лопушного Кременецького району.

28 квітня 1932 року - за вироком польського суду страчено українських патріотів Павла Голояда та Якова Пришляка, звинувачених у підготовці замаху на поліційного агента й начальника поліції в містечку Гримайлові. Їх страта спричинила піднесення національного духу серед українців краю. Похоронені на Микулинецькому цвинтарі Тернополя.

28 квітня 1965 року – помер десятник УСС і Січових Стрільців Армії УНР, уродженець с.Саранчуки Бережанського району Петро Мокосій. У 1915 році вступив добровольцем до легіону УСС і попав в російський полон у битві під Куропатниками. Під час революції вступив до Київських Січових Стрільців, з яким він пройшов усю визвольну війну. У 1925 році емігрував до Канади. Під час туристичної поїздки в Галичину, помер в Тернополі.

28 квітня 1968 року – помер польський архітектор, уродженець с.Ренів Зборівського району Вавжинець Дайчак.

28 квітня 1995 року - рішенням сесії Кременецької міської ради затверджено герб Кременця: у лазуровому полі на зеленій горі срібна напівзруйнована фортеця. У вільній частині - герб Волинський.

28 квітня 1992 року – дияконські свячення отримав майбутній єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло (Кравчук Петро Михайлович) Української Православної Церкви Київського Патріархату. Перший єпископ Тернопільський і Теребовлянський.

28 квітня 1998 року – головою Тернопільської обласної ради обрано Василя Олійника. Очолював раду до квітня 2002 року.

Православна Пасха відзначається в першу неділю після весняного повного місяця. Воскресіння Христове вважається найбільшим святом в християнському світі. У цей день відбувся перехід Сина Божого від смерті до життя. Ісус воскрес, і на Великдень прийнято вітати людей словами «Христос воскрес!». На що співрозмовник повинен відповідати «Воістину воскрес!».

З біблійних переказів відомо, що Воскресінню передувала смерть Ісуса після розп'яття. Вона відбулася на третій день його страшних мук. Після цього Ісус Христос за допомогою сили Божества воскрес і з'явився перед живими. Він вийшов зі свого гробу так, що жоден камінь не був зрушений, жоден охоронець не побачив Його. Потім на землю зійшов ангел і відсунув камінь, який раніше закривав гріб Ісуса. Марія Магдалина, побачивши це, що гріб відкритий, вирішила, що Ісуса забрали. Вона розповіла про це учням Спасителя, і разом вони побачили ангела, який і сказав їм про Воскресіння.

Православна Пасха обов'язково передбачає освячення паски, фарбованих яєць під час святкової служби. Це свято дуже люблять в різних країнах, так як воно є символом життя, надії і порятунку.

У 2019 році Великдень припадає на 28 квітня.

Всесвітній день охорони праці відзначається 28 квітня. Це свято започаткувала Міжнародна організація праці, яка вирішила розширити масштаби своєї діяльності з просування ідеї охорони праці в сучасному суспільстві. Одним з головних аспектів цієї роботи є розробка заходів щодо зниження рівня смертності на виробництві.

Святкування дня охорони праці вперше відбувалося в 2003 році, але ще в 1989 році американські і канадські робочі відзначали День пам'яті на честь загиблих на робочому місці. Після цього подібні заходи організовувалися по всьому світу.

З часом цей день об'єднав усіх, хто прагне зробити роботу людини більш безпечною для її здоров'я та життя. В офіційних заходах, присвячених цьому святу, зазвичай беруть участь керівники великих компаній, промислових гігантів, громадських організацій і т.д.

За даними статистики, у всьому світі щодня на робочому місці вмирають в середньому 5 тисяч людей. Крім того, безліч людей «заробляють» проблеми зі здоров'ям саме на роботі.

Всесвітній день поріднених міст традиційно відзначається в останню неділю квітня. Засноване свято Всесвітньою федерацією поріднених міст ще в 1957 році. Ця федерація є неурядовою структурою, яка займається зміцненням культурних зв'язків між містами, що знаходяться в різних країнах.

У загальній складності це свято відзначають більш 3500 міст світу. Вони офіційно зареєстровані у Всесвітній федерації як міста-побратими. Історичну угоду про співпрацю і дружбу підписали вперше представники Сталінграду (Росія) і Ковентрі (Англія). Ці два міста дуже сильно постраждали в ході другої світової війни і вирішили продемонструвати свою єдність і взаємну підтримку.

Штаб-квартира організатора цього свята знаходиться в Парижі. Зараз організація співпрацює з представниками понад 160 держав. Практично кожне велике місто України має побратимів в інших країнах світу.

Іменини сьогодні святкують Василина, Сава, Трохим, Анастасія, Аристарх.

Вибір читачів за тиждень

Відео