Тамара Коблик

8 квітня в історії Тернопільщини

8

Цього дня народилися:

учасниця національно-визвольних змагань Ніна Андрущенко (1919, с. Великі Дедеркали Шумського району – 2008, там само);

український композитор Віктор Камінський (1953, с.Нивра, Борщівського району). На початку 90-х рр. вистава Львівського національного академічного драматичного театру ім. М. Заньковецької «Маруся Чурай» за романом Ліни Костенко з музикою В. Камінського стала візитною карткою театру, ставилися й інші вистави з його музикою. На вірші Т.Шевченка композитор пише хори «Ой, чого ти почорніло», «Не так тії вороги» та кантату «Іван Підкова», камерну кантату для Кобзаря у супроводі оркестру «Чигрине, Чигрине», яка неодноразово звучала на урядових святкуваннях. Одним з кульмінаційних пунктів творчості В.Камінського стала літургійна музика. В цьому руслі написаний Акафіст до Пресвятої Богородиці, Псалом Давида, Літургія, Пасхальна Утреня. Духовна музика з успіхом звучала й за кордоном та звучить у трансляціях радіо з Ватикану.

український композитор, диригент, музикознавець, музичний педагог Михайло Коссак (1874, село Горішня Вигнанка, нині Чортківського району — 2 січня 1938, Кам'янець-Подільський). Працював хормейстером у львівській оперетковій трупі, у театрі «Руська бесіда». Був автором романсів, маршів, п'єс для скрипки, обробок народних пісень.сКоссак став одним з організаторів запису українських народних пісень, творів Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка на платівки. Працював диригентом у театрі Миколи Садовського. 26 грудня 1937 року Михайла Коссака заарештували та засудили до розстрілу.

Kossak Mihaylo Andriyovich
Kossak Mihaylo Andriyovich

господарник, літератор Володимир Остап’юк (1949, с. Полуторів Шумського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Володимир Остап’юк"

громадсько-політичний і профспілковий діяч, державний секретар праці та суспільної опіки в першому уряді ЗУНР Антін Чернецький (1887, Бережани — 15 лютого 1963, м. Цюріх, Швейцарія).

краєзнавець, публіцист Казимир Ярема (1946, с. Йосипівка Тернопільського району).

download
download

Цей день в історії Тернопілля:

8 квітня   1943   року – нацисти розстріляли близько 1000 євреїв з гетто в Тернополі.

8 квітня   1944   року  - німецькі війська, розширюючи прорив радянського кільця оточення довкола 1-ї танкової армії, зайняли тодішній райцентр Білобожниця.

8 квітня 1948 року - Тернопільський український драматичний театр ім.І.Франка об'єднався із Тернопільським обласним українським музично-драматичним театром ім. Т. Г. Шевченка (реорганізований із Охтирського драматичного театру в березні 1945) під однойменною назвою, нині — Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка.

Православна Пасха відзначається в першу неділю після весняного повного місяця. Воскресіння Христове вважається найбільшим святом в християнському світі. У цей день відбувся перехід Сина Божого від смерті до життя. Ісус воскрес, і на Великдень прийнято вітати людей словами «Христос воскрес!», На що співрозмовник повинен відповідати «Воістину воскрес!».

З біблійних переказів відомо, що Воскресінню передувала смерть Ісуса після розп'яття. Вона відбулася на третій день його страшних мук. Після цього Ісус Христос за допомогою сили Божества воскрес і з'явився перед живими. Він вийшов зі свого гробу так, що жоден камінь не був зрушений, жоден охоронець не побачив Його. Потім на землю зійшов ангел і відсунув камінь, який раніше закривав гріб Ісуса. Марія Магдалина, побачивши це, що гріб відкритий, вирішила, що Ісуса забрали. Вона розповіла про це учням Спасителя, і разом вони побачили ангела, який і сказав їм про Воскресіння.

Православна Пасха обов'язково передбачає освячення паски, фарбованих яєць під час святкової служби. Це свято дуже люблять в різних країнах, так як воно є символом життя, надії і порятунку.

Сьогодні – Міжнародний день циган.

Тисячу років тому цигани вперше вирушили з півночі Індії. І відтоді не можуть знайти собі притулку. Скільки їх є, ніхто й сьогодні сказати не може. Називають їх по-різному. У Центральній і Східній Європі — циганами, у Франції та Іспанії — гітан(о), у Британії — джипсі. Самі себе вони здебільшого величають «ромами». «Роми» — таку назву визнала за ними й ООН.

Своєї історії цигани не знають. У 1760 року угорський священик Іштван Вайя звернув увагу на спорідненість циганської та індійської мов. Дослідження підтвердили: мова циган — одна з новоіндійських. Значна частина слів і понині є спільною і для санскриту, і для хінді.

Причину їхнього вигнання розгадати не вдалося. Головну версію вчені зводять до кастової системи. Каста циган насильно була витіснена з ієрархічної драбини індійського суспільства. Про вірогідність цієї версії свідчить і той факт, що на мові хінді слово «ром» означає чоловіка касти, котра займається спаленням трупів, плетінням кошиків, або представника касти музикантів і танцюристів. До речі, ті цигани, що в Індії живуть дотепер, займають один із найнижчих щаблів у суспільстві.

А ще сьогодні відзначають День працівників військових комісаріатів.

8 квітня 1918 року декретом Ради Народних Комісарів засновані волостні, повітові, губернські та окружні комісаріати з військових справ.

Цей день по праву є днем народження військових комісаріатів.

З 1993 року значно розширилося коло завдань, які виконували працівники військомату. Зараз військовий комісаріат, в тісній взаємодії з органами місцевого самоврядування, поряд з організацією призову до озброєних сил і постановкою на облік рядових і офіцерів запасу, а також техніки, що знаходиться на території района, виконує цілий ряд завдань соціального плану.

Результат пошуку зображень за запитом "День працівників військових комісаріатів"

Іменини сьогодні святкують Лариса, Гаврило, Василь, Ганна, Алла.

Вибір читачів за тиждень

Відео