Віра Олександрович

Через коронавірус у Тернополі будуть дезінфікувати транспорт і можуть продовжити канікули (фото)

Мерія3

Через очевидну небезпеку поширення коронавірусу у Тернополі, розташованому надто близько до країн Європи, де вже є хворі на COVID-19, вдадуться до превентивних заходів. 

Зокрема, уже завтра у місті повинні забезпечити дезінфекцію усього парку громадського транспорту, а також обмежити масові заходи, поки що – у закритих приміщеннях. Окрім того, у Тернополі незабаром вирішать, чи варто наступного тижня повертати учнів у школи після канікул, і спробують зняти проблему із відсутністю в аптеках засобів індивідуального захисту. Про це заявив очільник комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – міський голова Сергій Надал сьогодні, 26 лютого.

– Нам треба насамперед подумати над тим, як зняти паніку, – каже він. – Перший крок – поширення інформації. Треба розробити єдиний плакат із розповіддю про недугу і про те, як від неї убезпечитися. Такі плакати треба розмістити у медичних закладах, у транспорті, у ЦНАПі, а також – на моніторах, розміщених по місту.

Надал
Надал

Нагадаємо, оперативну нараду щодо готовності лікарень Тернополя до можливого спалаху коронавірусу провели у міській раді. У цьому заході взяли участь керівники усіх медичних закладів обласного центру та інші фахівці. Був серед них і лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

– Ви вже знаєте, що випадки захворювання на коронавірусну інфекцію зафіксували у понад 30-ти країнах світу. Причому серед них – 8 європейських країн, - каже він. – Румунія, Хорватія… Це вже близько до нас. До того ж, на Тернопільщині є чимало родин, із яких хтось поїхав на заробітки до Італії, наприклад. Чи загрожує це Україні? Так. Чи загрожує це Тернополю? Так, звичайно.

Паничев
Паничев

Він наголосив на тому, що дуже важливо вчасно виявити першого хворого на коронавірус, аби попередити розповсюдження недуги. 

– Наразі все свідчить про те, що ми чинимо правильно, – додає він. – Але треба думати наперед – як діяти у разі масового захворювання. Думати про забезпечення ізоляції на 14 днів усіх, хто контактував із хворим. Якщо із дітьми це влаштувати не складає проблеми, то щодо дорослих – треба думати, як це оформити правильно. Потрібні документи, що людина не просто відпочивала. Як це реалізувати на практиці? Можливо, видавати лікарняні. 

Саме Володимир Паничев наполіг на тому, що масові заходи у місті варто обмежити вже зараз, не чекаючи біди. Зробити це вирішили спершу у закритих приміщеннях. Але згодом доведеться думати і про обмеження доступу до банків та інших установ, де відбувається значне скупчення людей. 

– Про можливість створення ізоляторів для хворих варто замислитися вже, – додає фахівець. – Адже поки що ми передбачили все на випадок поодиноких хворих, але треба вже складати плани і на випадок масового захворювання.

Лікар
Лікар

До слова, базовим закладом для розміщення хворих із підозрою на коронавірус визначили Тернопільську шкірно-венерологічну лікарню, розташовану на вул. Острозького. Втім, як заявив представник цієї медичної установи, наразі вона до прийому таких хворих зовсім не готова. Він припустив, що потрібне залучення більшої кількості лікарів-інфекціоністів.

– Ситуація «хочу-не хочу» вже не проходить, - саме так відреагувала на цю заяву заступниця начальника управління - начальник відділу надання медичної допомоги населенню управління охорони здоров'я обласної держадміністрації Тетяна Скарлош. – Ми обираємо медичний заклад і працюємо. Все там буде готове вже за день-два.

Із метою раннього виявлення людей з проявами коронавірусної інфекції і надання їм консультацій та, у разі потреби, організації лікувально-профілактичних заходів у Тернополі запровадили «гарячу лінію» за номером 098-441-59-81. Про це усім нагадала заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. 

Ярмоленко
Ярмоленко

– Наш оперативний штаб розробив алгоритм дій медиків у разі виявлення людини із ознаками коронавірусу, – стверджує вона. – Там все чітко розписано, як чинити, кому телефонувати… Ми розішлемо цю інформацію в усі медичні установи. 

За її словами, вже від завтра лікарі збиратимуть інформацію про кожного пацієнта із ознаками вірусної інфекції – по-особливому. Зокрема, вони насамперед з’ясовуватимуть, чи не прибула ця людина із однієї із країн, де вже є хворі на коронавірус. До того ж, у місті запровадять спеціальний температурний скринінг. Наприклад, дистанційним термометром вимірюватимуть температуру в усіх, хто прибуватиме автобусами із Італії та інших держав Європи, де випадки COVID-19 - непоодинокі.  

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео