Тамара Коблик

Через морози перевантажена енергосистема України: просять економити

Зокрема, магазини та торгові центри закликали з 09:00 до 19:00 вимкнути вивіски та зменшити яскравість освітлення вітрин

В Україні сьогодні, 9 січня, фіксують рекордний рівень споживання електроенергії за весь опалювальний сезон. Мешканців закликали економно використовувати електроприлади. Про це повідомляє пресслужба «Укренерго».

Вже зранку диспетчерський центр «Укренерго» фіксує рекордний за цей опалювальний сезон рівень споживання, - йдеться у повідомленні компанії.

Там уточнюють, що енергетики роблять усе можливе, аби уникнути дефіциту у системі без застосування аварійної допомоги від інших держав.

Тому зараз особливо важливо ощадливо споживати електроенергію, - додали в «Укренерго».

Зокрема, магазини та торгові центри закликали з 09:00 до 19:00 вимкнути вивіски та зменшити яскравість освітлення вітрин.

При цьому побутових споживачів просять перенести використання прасок, електроплит і пилососів на вечірні години після 19:00 та на вихідні. Або не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів та на виході з кімнати вимикати світло.

Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів.

Але значне зростання споживання через посилення морозів створює суттєве додаткове навантаження на електростанції, які й так працюють на максимальній потужності, але мають додатково дуже швидко та суттєво збільшувати вироблення електроенергії,  що може призвести до технологічних порушень. Водночас більшість теплових електростанцій все ще відновлюється після масованих ракетних атак минулої зими. А сонячні електростанції не можуть працювати з максимальною потужністю через щільну хмарність та негоду.

Нагадаємо, останні кілька днів в Україні спостерігаються сильні морози. У деяких регіонах країни температура знизилася до -25 градусів.

При цьому очікується, що вже завтра температура збільшиться, але залишиться мінусовою. Зокрема, до кінця наступного тижня часом сніг морози ослабнуть.

Читайте також: З'явився графік ймовірного відключення світла до 14 січня

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео