Тамара Коблик

Через загибель на війні тернополянина проведуть перевірку (оновлено, відео)

33-річний Богдан Покітко загинув 16 лютого - через 4 дні після того, як його відправили на передову. Чоловікові вручили повістку на зупинці транспорту, належної військової підготовки він не отримав, стверджують рідні і вимагають притягнення винних до відповідальності

Місяць тому тернополянину Богдану Покітку вручили повістку на зупинці транспорту, коли він збирався їхати на роботу. Чоловік не служив у армії і не проходив відповідного навчання. 12 лютого його відправили на передову, а вже через 4 дні - 16 лютого він загинув.  Рідні і близькі вимагають покарати винних.

Допис волонтерки Оксани Огородник про загибель тернополянина отримав понад 17 тисяч поширень і понад 4 тисячі коментарів. За її словами, Богдан був призваний у другій половині січня цього року шляхом примусового вручення повістки на зупинці та доставлення до центру комплектування у Тернополі. 

Навчання бійця в учбовій частині та на полігоні - НЕ ПРОХОДИВ. Навчання поводження зі зброєю - НЕ ПРОХОДИВ. Розбір-збір автомата Калоашникова і все. В армії - не служи. Як можна відправити людину на передову без професійних навиків, практики та підготовки? 12.02.23 поїхав на Донецьк. 16.02.23 немає Богдана, немає друга, немає сина, немає коханої людини. Пройшов місяць від вручення повістки, - пише Оксана Огородник.

Через загибель Богдана Копітка розгорівся скандал по всій країні. Тисячі людей запитують, чому призваних чоловіків без належної військової підготовки відправляють на фронт.

Xтo нece вiдпoвiдальнicть за cмeрть xлoпцiв, якi вiдправлeнi бeз пiдгoтoвки на пeрeдoву? Якi взагалi нiкoли нe тримали збрoї в рукаx i бiльшe тoгo навiть нe cлужили в армiї? Цe зараз в наc така мoбiлiзацiя? Налoвити xлoпцiв пoбiльшe i прocтo завeзти на «нуль»? Панe Надал, xтo за цe вiдпoвiдальний? Щo вiдбуваєтьcя у вoєнкoматi Тeрнoпoля? Xoрoшoї людини, чудoвoгo друга нe cталo мeншe, нiж за мicяць. xай цe будe на вашiй coвicтi i вcix причeтниx дo цьoгo, – пише Аcя Муcтафаєва у коментарях до поста міського голови про трагічну загибель тернополянина. 

Мер Тернополя Сергій Надал відреагував на обурення рідних і знайомих загиблого з приводу неналежної мобілізації. 

Я підтримую друзів і родичів Покітка Богдана Івановича, який загинув захищаючи Україну. Я направляю звернення у компетентні органи розібратися у цій ситуації. Безумовно, на фронт мають іти люди, які пройшли відповідний вишкіл. Життя Богдана це не поверне. Але якщо такий факт підтвердиться, будуть врятовані сотні життів наших воїнів, - написав міський голова у коментарях. 

Колишній нардеп і журналіст Ігор Мосійчук переконаний, що воєнкоми, які мобілізували Богдана, і без належної військової підготовки направили на фронт, мають бути покарані.

 

У Тернопільському міському Територіальному центрі комплектації та соціальної підтримки (ТЦК СП) 19 лютого прокоментували ситуацію:

Щодо призову солдата Б. Покітка можемо повідомити, що відповідно до медичної комісії та уточнення даних він був визнаний таким, що придатний проходити військову службу в лавах Збройних Сил України та був призваний на військову службу по мобілізації до Тернопільського об`єднаного міського Територіального центру комплектації та соціальної підтримки  на одну із посад в роту охорони, - йдеться у дописі на сторінці у фейсбуці. - 12 лютого солдата Покітка Богдана було переведено до нового місця проходження служби, де він загинув внаслідок бойових дій 16 лютого 2023 року.

На даний час у Тернопільському ОМТЦК призначено службову перевірку, за результатами якої встановлять осіб, які відповідали за підготовку та навчання особового складу.

Такий випадок, який стався з солдатом, не є системним. Командування військових частин бойового складу приділяє велику увагу навченості  воїнів, оскільки це запорука збереження їх життя і життя тих, хто поруч, - наголошують у Тернопільському ТЦК СП.

Фото та відео з соцмережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео