Через Почаївську лавру поета Павличка назвали рейдером

Дії з розгойдування ситуації навколо Почаївської лаври є нічим іншим, як провокацією або підготовкою до рейдерських захоплень через рішення територіальних органів виконавчої або представницької влади, права в яких на такі рішення відсутні.

Про це заявив Олег Симонов, правозахисник - фахівець із питань захисту конституційних прав громадян України, громадський діяч, коментуючи висловлювання поета, громадського діяча Дмитра Павличка й депутата Тернопільської облради Романа Навроцького.
Нагадаємо, Павличко в ефірі 5 каналу заявив, що "Лаври Почаївська і Київська повинні бути передані в руки Київського патріархату, тому що вони тільки в оренді". Ще раніше, у квітні, Навроцький ініціював звернення до Кабміну з вимогою передати Почаївську лавру Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.

"Фактично група осіб штучно нагнітає обстановку в Тернопільській області. Створюється атмосфера нетерпимості до богослужінь УПЦ і до українців, які є парафіянами такого культового й духовного об'єкта, як Почаївська лавра", заявив Симонов.

Експерт упевнений, що конфлікт у громадянському суспільстві формується штучно. Підтвердження тому - звернення Тернопільської облради, що суперечить Українському законодавству.

"Спроби окремих політичних і громадських діячів, спрямовані на створення хаосу в міжконфесійному співтоваристві, можна розцінювати як навмисні протиправні дії, які потрібно кваліфікувати за статтями Кримінального кодексу України", - упевнений правозахисник.

"Цей культовий об'єкт, пам'ятник культурної спадщини був, є й буде у власності держави Україна. На його території, відповідно до діючого договору, до 2052 року проводять публічні богослужіння, обряди й інші духовні дії представники Української православної церкви, визнаної в усьому світі", - додав Симонов.

Згідно зі ст.17 Закону України "Про свободу совісті й релігійних організацій", релігійні об'єднання для своїх потреб мають право використати споруди, будинки й майно передане державою на договірних умовах, повідомив правозахисник. Крім того, вони мають першочергове право на передачу їм культових будівель разом із земельними ділянками, необхідними для обслуговування цих будівель.

Джерело: ukranews.com

Вибір читачів за тиждень

Відео