Віра Олександрович

Четверо з семи народних депутатів від Тернопільщини - проти свободи слова

Основне

Четверо з семи народних депутатів від Тернопільщини голосували «за» включення до порядку денного і розгляд проекту скандального Закону №6688. Усі – з фракції Блоку Петра Порошенка (БПП).

Називалося це все красиво: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», а насправді йшлося про чергове «закручування гайок» владою і обмеження свободи слова. Через це навіть колишні регіонали участі у голосуванні не брали, адже добре пам’ятають, що сталося тоді, коли у Верховній Раді часів Януковича ухвалили так звані «диктаторські закони 16 січня» (дивіться всю статистику голосування - унизу).

Нагадаємо, автори цього законопроекту: нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Винник і парламентарії від «Народного фронту» Дмитро Тимчук і Тетяна Чорновіл. Найбільше обурило громадськість, експертів і представників ЗМІ, що після ухвалення законопроекту в будь-якого слідчого з’явилася б можливість без рішення суду «закрити» будь-який Інтернет-сайт. Тому не голосувати за таке нововведення депутатів просили численні правозахисники і медійні організації (читайте ТУТ прим.).

- Законопроект №6688 у запропонованій редакції має бути відхилений або, щонайменше, повернутий ініціаторам на доопрацювання, із залученням всіх зацікавлених сторін, для врахування вимог національного законодавства і міжнародних стандартів прав людини, – йшлося у їхній заяві.

Натомість експерт Єгор Папишев був ще гострішим у висловлюваннях. Про це він написав на власній сторінці у Facebook.

Снимок8
Снимок8

Цитуємо: «…контроль над українськими користувачами Інтернету і отримання можливості управління грошовими коштами (мова - про сотні мільйонів доларів) на реалізацію спільних проектів з Allot. Жорстока цензура Інтернету. Гірше, ніж у РФ. Блокування ресурсів (без суду), яке ви, швидше за все, не зможете обійти. За вас будуть вирішувати, що вам показувати, а що ні. Повна втрата вами анонімності. Ви не зможете користуватися TOR-ом. Розпил державного бюджету на придбання устаткування та послуг від відомої ізраїльської компанії Allot. Детальний моніторинг вашого трафіку. Про вас будуть знати все...»

Тож врешті питання на розгляд сесії парламенту таки не пройшло: «за» - 158, «проти» - 59. Окрім того, утрималися – 32, не голосували – 109. І народні депутати з Тернопільщини опинилися «по різні боки барикад». Так, «за» були: Олег Барна, Ігор Побер, Тарас Юрик і Микола Люшняк.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«165336,165337,165338,165342»]

Натомість Роман Заставний з «Народного фронту» не голосував, а його колега позафракційний колега (ВО «Свобода» - прим.), Михайло Головко – утримався.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«165339,165340»]

Проти такої новації голосував лише Тарас Пастух із фракції «Самопоміч». Причому лише ця політсила і ВО «Батьківщина» не дали жодного голосу «за».

Снимок6
Снимок6

Тож нині було б дуже логічно поставити чотирьом народним депутатам від Тернопільщини такого запитання: «Ви - дійсно проти свободи слова в Україні?».

Фото із відкритих джерел і сайту Верховної Ради - rada.gov.ua

Результати голосування за фракціями ВР

Фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Кількість: 136. За: 74 Проти: 7. Утрималися: 14. Не голосували: 25. Відсутні: 16

Фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» Кількість: 81. За: 58 Проти: 1. Утрималися: 0. Не голосували: 16. Відсутні: 6

Позафракційні Кількість: 54. За: 3 Проти: 15. Утрималися:5 Не голосували:13. Відсутні:18

Фракція Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Кількість: 25. За: 0. Проти: 17. Утрималися: 0. Не голосували: 1. Відсутні: 7

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка Кількість: 21. За: 18. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 2. Відсутні: 1

Фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина» Кількість: 20. За: 0. Проти:14 Утрималися:0 Не голосували:1 Відсутні:5

Група «Воля народу» Кількість: 19. За: 3. Проти: 0. Утрималися: 2. Не голосували: 8. Відсутні: 6

Група «Партія «Відродження» Кількість: 24. За: 2. Проти: 2. Утрималися: 4. Не голосували: 16. Відсутні: 0.

Вибір читачів за тиждень

Відео