Ростислав Фук

Чи будуть в Україні відключення електроенергії до кінця зими: прогноз експерта

До початку опалювального сезону більшість експертів прогнозували планові відключення світла через брак потужностей та російські атаки

В Україні через зниження споживання немає дефіциту електроенергії. Навпаки, спостерігається певний профіцит потужності. Це дає змогу розраховувати, що відключень не буде щонайменше впродовж тижня. При цьому до весни є певні ризики введення відключень на кілька днів, якщо на аварійний ремонт виведуть атомний блок чи різко похолодає. Про це в інтерв'ю Громадському радіо розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, пише oboz.ua.

Якщо це і буде, то не постійно, а якийсь невеликий проміжок часу, – прокоментував він можливість планових відключень за умов погіршення ситуації.

Зараз, за словами експерта, в енергосистемі спостерігається профіцит потужності. Традиційно споживання знижується на вихідних (не працюють офіси, частина підприємств тощо), крім того, в Україні спостерігається тепла зима. Це не стосується тих регіонів, які розташовані недалеко від лінії фронту і де енергетична інфраструктура постійно обстрілюється.

Якщо температура опуститься нижче семи-восьми градусів, то дефіцит електроенергії може виникнути по всій країні. Тоді в пікові години, наприклад, з п'ятої до восьмої вечора, можливі введення планових відключень на кілька годин, прогнозує експерт. Проте він допускає, що відключень упродовж зими взагалі може не бути.

До слова, до початку опалювального сезону більшість експертів прогнозувала планові відключення електроенергії через брак потужностей та російські атаки. Станом на 1 січня 2024-го відключення електроенергії в Україні не відбувається.

Читайте також: Якими будуть тарифи на опалення та електроенергію у новому році на Тернопільщині

З'явився графік ймовірного відключення світла до 7 січня

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео