Віра Олександрович

Рахунки за тепло: чи сподобається пропозиція міської ради жителям Тернополя?

Компромісний варіант виходу з ситуації із рахунками за опалення приміщень загального користування запропонували у Тернопільській мерії споживачам послуг. 

Йдеться про мешканців багатоквартирних будинків, де одночасно діють система централізованого опалення та індивідуальні котли. Повну інформацію про нарахування плати за комунальні послуги (теплову енергію та гаряче водопостачання) оприлюднили на сайті міського управління житлово-комунального господарства 2 лютого.

Нагадаємо, емоції тернополян «зашкалювали» відтоді, відколи вони отримали рахунки за тепло, одержане у грудні. Через це у міській раді почали шукати вихід. Варіант дійсно мав бути компромісним, аби заспокоїти людей, але не довести до банкрутства КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Відтак виконавчий комітет міської ради вирішив (цитуємо):

  1. Комунальному підприємству теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» здійснювати нарахування плати за комунальні послуги із врахуванням Актів обстеження, складених робочими групами, створеними відповідно до розпорядження міського голови від 13.01.2022 р. №6 «Про створення робочих груп», таким чином:
    1.1. Споживачам квартир з індивідуальним опаленням, в яких, згідно із Актами обстеження, транзитні трубопроводи (стояки) фізично перекриті (відключені), нарахування плати за обсяг теплової енергії, що надходить від ділянок транзитних трубопроводів, за січень 2022 року і наступні місяці не проводити і  сторнувати вже проведені нарахування;
    1.2.Споживачам квартир з індивідуальним опаленням, в яких, згідно з Актами обстеження, транзитні трубопроводи (стояки) ізольовані, нарахування плати за обсяг теплової енергії, що надходить від ділянок транзитних трубопроводів, за грудень 2021 року не проводити і сторнувати вже проведені нарахування. Нарахування плати таким споживачам за обсяг теплової енергії, що надходить від ділянок транзитних трубопроводів, за січень 2022 р. призупинити до дати завершення роботи робочих груп, відповідно до заяв власників квартир;
    1.3. До обсягів теплової енергії, витрачених на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будівлі у грудні 2021 р. та січні 2022 р. застосувати понижуючий коефіцієнт 0,5 і провести споживачам відповідний перерахунок нарахованої плати;
    1.4. Інші нарахування проводити, відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22.11.2018 р. №315.
  2. Зобов’язати управителів житлових будинків відновити роботу систем опалення місць загального користування і допоміжних приміщень, згідно із вимогами законодавства…».

До слова, це рішення набрало чинність із дати його опублікування на офіційному сайті міської ради. Контроль за виконанням рішення поклали на заступника міського голови Владислава Стемковського. Отже, незабаром тернополяни отримають нові рахунки за тепло – відкориговані, але із вказанням оплати за місця загального користування. Чи сподобається нова пропозиція міської ради жителям Тернополя? Побачимо…

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео