Тамара Коблик

Одне з найпривабливіших міст Тернопільщини: чим дивує Чортків (фото)

4 вересня Чортків відзначає 500 років із моменту отримання статусу міста

За 70 кілометрів на південь від Тернополя розкинулося одне з найпривабливіших міст нашої області - Чортків. 4 вересня місто святкує 500 років від заснування. Саме 4 вересня 1522 року польський король Сигізмунд I видав грамоту Єжи Чартковському на володіння містом, а Чортків отримав право на самостійне врядування. 

Це місто справді має чим вразити. Про місці, які тут варто відвідати туристу, пише oblast-te.com.ua.

1) Чортківський замок

Чортківський замок 17 століття, або як його вдало назвали відвідувачі «український пентагон», цікавий не лише своєю неординарною формою п’ятикутника, а й незвичним розташуванням – під Вигнанською горою. Пофотографуватися на фоні романтичних руїн замкових стін, побродити підземеллям, поспостерігати за розкопками на замковому подвір’ї, перейнятися пануючою тут атмосферою давнини – ось чому варто завітати у Чортків.
Адреса: вул. Замкова, 1

2) Успенська Церква

Успенська церква є найстаршою у місті Як свідчить запис у братській книзі, храм цей «от основания града сего». Церква, як і дзвіниця, є пам’ятником архітектури національного значення. Її будівництво розпочалося у 1581 році. Зазнала руйнувань під час турецько-татарських набігів, а тому була перебудована у 1635 році з дубових балок, які скріплювалися дерев’яними чопами (кілочками), без цвяхів. У роки панування радянщини храм і дзвіниця прийшли у занепад. У кінці 20 століття Успенську церкву і дзвіницю було розібрано і вміло відновлено практично з нуля, ледь не від рівня землі.

Адреса: вул. Церковна

3)Вознесенська церква

Вознесенська церква є пам’яткою архітектури національного значення. Споруджена у 1630 році чортківськими народними майстрами без жодного цвяха. Доктор мистецтвознавства Г. Логвин у своїй праці «По Україні. Стародавні мистецькі пам’ятки» називає Вознесенську церкву одним із найзначніших здобутків народної архітектури України. До 1997 року пам’ятку архітектури 18 століття – Вознесенську дерев’яну церкву – було майже повністю відреставровано, і зведено дерев’яну дзвіницю за наявним ілюстративним матеріалом та з дотриманням усіх норм відповідного закону.
Адреса: вул. Залізнична

4) Костел Святого Станіслава

Костел Святого Станіслава – своєрідна візитівка Чорткова, розташована у самому центрі міста і від неї розходяться дороги вусібіч. Історія костелу та монастиря отців домініканців починає свій відлік з 1610 року – з часу, відколи власник міста Станіслав Гольський запросив у Чортків монахів для фундації у місті римо-католицької парафії та монастиря. У Чорткові був збудований костел, навколо постав монастир. Оточений високим муром з оборонними вежами, він служив сховком для місцевих жителів під час татарських нападів.
Адреса: вул. Шевченка, 2

5) Синагоги Чорткова

Єврейська культура відіграла чималу роль у становленні Чорткова таким, яким можемо його спостерігати зараз. Прибувши до Чорткова ще у 16 столітті задля торгівлі, єврейська громада у першій половині 20 століття була настільки чисельною, що становила третину населення у місті. Досі збереглося приміщення синагоги «Головної», збудованої ще у 1680 році. Згідно з переказами, цей храм був розмальований фресками, деякі з яких можна було бачити на стінах донедавна. А ще славилася ця синагога хором, завдяки «скрипалеві» рабину Менделю та Моше Оренштейну Чортків став найвідомішим у світі єврейської музики. На початку 20 століття за проектом відомого архітектора Ганса Гельдкрамера було споруджено синагогу нову. Її зведено в стилі орієнталізму та багато декоровано ліпниною. Напередодні Першої світової тут проводили служби головні рабини з Відня та Парижу, на які приїздили вірні чи не з усієї Східно-Центральної Європи.
Адреса: вул. Петрушевича та вул. Шевченка

6) Годинникова вежа

Годинникова вежа вражає своєю атиповою для західного регіону країни архітектурою у стилі фахверк. Годинник вистукує ритм Чорткова ще з позаминулого століття. Щодня годинникар підтягує важкі гирі годинникового механізму, налаштовуючи точний час. За твердженнями місцевих краєзнавців, годинниковий механізм був виготовлений у Швейцарії відомою фірмою «Aosta» за проектом інженера Франкеля Готтеншафтена і був виписаний бургомістром Л.Носсом із Берна

Адреса: вул. Ринок, 20

7) Монастир сестер ордену милосердя

Костел, як і двоповерхова будівля монастиря, збудовані у 1854 році на кошти Гієроніма Садовського, останнього власника Чорткова, котрий все своє майно передав сиротам, що ними опікувалися сестри милосердя. До 1944 року тут знаходився діючий жіночий монастир. По приході у Чортків радянської армії та встановлення комуністичної влади підвали монастиря деякий час використовувалися як камери тимчасового утримання. Органи НКВС утримували й катували тут учасників підпілля, членів ОУН-УПА, у серпні-вересні 1945 року у казематах перебував о. Василь Величківський (владика, блаженний новомученик УГКЦ). Зараз у підвалах єпархіального управління відкрито музейну експозицію «Кальварія». У монастирі на даний час розміщується єпархіальне управління Бучацької єпархії, БСМ «Карітас».

Адреса : вул. Монастирська

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео