Анастасія Кисіль

Випадіння волосся, застуда чи, може, менінгіт: чого варто боятися тим, хто не носить взимку шапку? (відео)

IMG_2612

Температура повітря знижується, тож час подбати про теплі речі.

Чи потрібно ходити в шапці взимку, і що буде, якщо її не носити, розкаже лікар-терапевт Мар’яна Ковальська. Лікарка впевнена, шапка не лише аксесуар, а й необхідність.

- Шапка захищає голову від переохолодження, навіть не стільки голову, як вуха. Вуха - це та частина тіла, яка має мало жирового прошарку. І, відповідно, може бути відмерзання вух, а потім відмороження цих частин тіла.

За словами Мар’яни Ковальської, час одягати шапку, коли температура повітря стає нижчою за 10 градусів, також треба враховувати вологість повітря, бо при високій вологості відчуття температури значно спотворюється і вона відчувається нижчою. Чи може врятувати капюшон замість шапки?

- Шапка щільно прилягає до голови, а капюшон це сумнівний захист. Можливо, від вітру - так, але тепло він не зберігає. 

Є думка, що якщо не носити шапку, може випасти волосся, чи це правда?

- Випасти повністю не може, але частина правди в тому є. Так як під час переолодження звужуються судини, які кровопостачають шкіру голови. Саме судини доносять корисні речовини, що покращують ріст волосся. Коли ж холодно, вони спазмуються, відповідно, ці корисні речовини не доходять до волосяної цибулини.

Кажуть, як не будеш носити шапку, хворітимеш на менінгіт. Це правда?

- Це, напевно, більше міф, ніж реальність. Тому що менінгіт має мати чіткий чинник, це, зазвичай, або вірусна, або бактеріальна інфекція. 

Найпопулярніше: «Не будеш носити шапку - застудишся». Це правда?

- Це стосується не тільки шапки, тут мова про системне переохолодження, а шапка один із компонентів зігрівання, яка захищає тільки вуха і волосисту частину голови. А загальне переохолодження веде до того, що слизова страждає від спазму судин, і ті клітини, які відповідають за захист організму від вірусів і бактерій, не доходять до поверхні і, відповідно, місцева умовно патогенна флора активізується та можливе приєднання як вірусної так і бактеріальної інфекції, а  внаслідок цього маємо застуду.

[embed]https://youtu.be/2epFVhsRBQw[/embed]

Фото авторки

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео