Віра Олександрович

Чому керівників сотень підприємств на Тернопільщині викликали «на килим»

Заробітна плата

Своєчасна виплата зарплати забезпечує наповнення місцевих бюджетів, переконані у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

Тому податківці й наполягають на легальному працевлаштуванні, виплаті офіційної зарплати і всіх податкових відрахувань із неї. Для цього і проводять співбесіди та навіть жорсткі розмови із керівниками місцевих підприємств.

Ці кошти відразу потрапляють до бюджетів територіальних громад Тернопільщини, наголошують у податковій. Причому податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) є одним із основних бюджетоформуючих платежів у місцевих скарбницях. Отож, у напрямку детінізації ринку праці податківці та органи місцевого самоврядування нині працюють спільно.

Упродовж цього року працівники територіальних органів Головного управління ДПС в області на спільних із представниками органів місцевої влади засіданнях комісій заслухали керівників 9-ти підприємств, які допустили заборгованість із виплати зарплати, ПДФО та єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Відтак 8 суб’єктів господарювання виплатили 6 млн 124,5 тис. грн заборгованої зарплати, звітують у податковій. До скарбниць надійшло 83,5 тис. грн ПДФО та 776,6 тис. грн ЄСВ. 

Індивідуальна роз’яснювальна робота із керівниками 61 підприємства теж була успішною. Адже 59 із них погасили заборгованість із заробітної плати на суму 7 млн 279,5 тис. грн. Відтак бюджети отримали 2 млн 482,4 тис. грн ПДФО, а також 1 млн 710,4 тис. грн ЄСВ.

Крім того, на засіданнях комісій заслухали керівників 55-ти підприємств та організацій, де виплачували мінімальну зарплату чи нижче мінімальної. У результаті, на 50 підприємствах підвищили рівень зарплати. Додаткові надходження до бюджетів склали 204,3 тис. грн ПДФО та 504,3 тис. грн ЄСВ.

Подібну роз’яснювальну роботу у нашому краї провели із 401 суб’єктом господарювання. Відтак на 383 підприємствах підвищили рівень виплати зарплати. До скарбниць додатково надійшло 1 млн 588,3 тис. грн ПДФО та 1 млн 830,9 тис. грн ЄСВ.

Ще 34 суб’єкти господарювання перевірили, оскільки ті виплачували зарплату та інші доходи громадянам із порушенням вимог податкового та іншого законодавства (єдиний внесок), додають у податковій. Серед них 18 суб’єктів господарювання-юридичних осіб і 16 приватних підприємців. Порушникам нарахували 6 млн 293,6 тис. грн податків і зборів (штрафних санкцій і пені). 

До речі, тепер їм доведеться сплатити 4 млн 614,9 тис. грн ПДФО, 510 тис. грн ЄСВ та 330,6 тис. грн військового збору.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео