Ростислав Фук

Чому в одних будинках є світло, а в інших - ні: мер пояснив як вимикають електропостачання у Тернополі

Найгірше те, що це лише початок. Ситуація може бути ще гіршою, прогнозує міський голова. Тому у місті організують місця для обігріву і можливо, навіть проживання людей

світло

Із 15 листопада в Україні енергетики намагаються стабілізувати енергосистему через ракетний терор росії. Сидячи зі свічкою і в холоді, більшість людей непокоїть думка, чому в сусідніх будинках є електропостачання, а в них немає. Відповідь на це питання дав тернополянам міський голова Сергій Надал, пише Файне Місто.

За словами Сергія Надала, «пощастило» тим, хто знаходиться на одній лінії подачі електроенергії з об’єктами критичної інфраструктури. На жаль, ті, хто не є на таких лініях, мусять терпіти відключення.

Обленерго зобов’язане подати електроенергію в об’єкти критичної інфраструктури. Це каналізаційно-насосні станції, станції водозабору, котельні, лікарні, пологові будинки та інші об’єкти. На них повинна бути постійна подача електроенергії. Дуже багато житлових будинків знаходяться на одній лінії подачі електроенергії з цими об’єктами інфраструктури. Тому цим будинкам “повезло” більше. За рахунок цих об’єктів вони також мають постійне безперебійне світло. Інші житлові будинки, які знаходяться не на таких лініях, на жаль, вони найбільше страждають, тому що там відбуваються відключення. Найгірше те, що це лише початок. Ми реально розуміємо, що ситуація може бути ще гіршою. Тому треба готуватися до того, що в будь-якому випадку мають бути резервні джерела живлення та інші необхідні речі, – зазначив міський голова.

Також мер нагадав, що графіки відключення електроенергії в місті не діють. У Тернополі, як і в інших містах, відбуваються аварійні вимкнення і вказівку про це дають з «Укренерго».

Міська рада не займається графіками відключення електроенергії. Графік є на сайті «Тернопільобленерго». У Тернополі, у Львові — ніде по Україні не дотримуються графіків. Всі ці виключення, які зараз є, не планові, а аварійні. Диспетчер обленерго отримує команду від диспетчера «Укренерго» і до трьох хвилин має вимкнути ту лінію, на яку вказують — це лінія, по якій йде найбільша недостатність електроенергії на українській мережі. На жаль, на даний час ситуацію ніхто не може спрогнозувати і така проблема є по всіх містах, – наголосив Сергій Надал.

Централізоване опалення і гаряча вода мають бути у всіх будинках

Міський голова зазначив, що тепло та гаряча вода мають бути у всіх будинках. Якщо цього нема, звертайтеся до управителів будинку.

Тепло разом з гарячою водою подається у всі будинки. Якщо у вашій квартирі чи під’їзді немає гарячої води, означає, що є розбалансування виключно у вашому будинку і відповідальність за це несе ЖЕК або ОСББ, які мають усунути цю проблему. Ця проблема вирішується, – сказав Надал.

На випадок надзвичайних ситуацій влада знайшла вихід для тернополян

Якщо в Тернополі буде надзвичайно складна ситуація, то в школах та одному з вишів організують місця для обігріву. В них можна буде отримати необхідну допомогу, а за потреби і пожити.

Розуміючи те, що ситуація з електроенергією, газом і водою може погіршуватися, ми прогнозуємо те, що необхідно буде формувати місця для обігріву, можливо навіть для проживання людей. На даний час ми вибрали 12 об’єктів: 11 шкіл та один університет. Вони знаходяться на лінії подачі тепла за рахунок роботи котельні на альтернативному паливі. Всі вони розміщені по різних мікрорайонах нашого міста. Плануємо, що у випадку критичної ситуації люди матимуть можливість не тільки зігрітися, а й навіть проживати. Вони будуть забезпечені резервним постачанням електроенергії, подачею тепла, туди доставлятимуть воду, – розповів Сергій Надал.

Міський голова зауважив, що ситуація може погіршуватися і закликав людей бути терплячими.

Зрозумійте одне — йде війна! Наші хлопці, які знаходяться на передовій, вони взагалі без тепла і світла. Набагато важливіше зробити все, щоб допомогти армії, разом допомогти всій країні виграти війну, можливо, і таким чином, терплячи такі незручності, – додав мер.

Фото з відкритих джерел, відео: Файне Місто

 

Вибір читачів за тиждень

Відео