Чи ви чули про проект «Літературні футболки»?

Футболки з цитатами українських літераторів – ідея тернополянина Мар’яна Радковського, яка виникла у хлопця доволі спонтанно. Одного разу в рамках літературного заходу «Обмін речовин» друг Мар’яна запропонував зробити футболки з емблемою заходу, і з часом ця ідея переросла у щось більше. В результаті цього з’явились перші футболки з Сергієм Жаданом та його цитатою «Кохай рибо кохай...».

- Чому саме «літературні футболки»?

- Це була чудова можливість прорекламувати наших сучасних поетів, адже вони на це заслуговують. Хотілось взяти участь в зацікавлені людей до читання. Адже коли люди йтимуть по вулиці, то вони навіть не знаючи того ж Іздрика прочитають цитату на одязі і можливо їм це сподобається. Пізніше вони зрозуміють, що в творчості цього поета ще багато чого є почитати. Футболки - це своєрідний спосіб мати підробіток. Також це цікаво, бо справа нова як для нас, так і для України.

- Такий проект лише в Тернополі, чи є щось аналогічне й у інших містах?

- Ось якраз одним з факторів було те, що ніде в Україні аналогів даній справі ми не знайшли, тож стимул був ще більшим. Адже так класно бути піонером хорошого та цікавого діла. 

- З яких регіонів надходить найбільше замовлень?

- Щодо замовлень, то тут можна спостерігати цікаву ситуацію, що найбільше замовляють міста наближені до батьківщини автора. Футболки Жадана часто замовляли з Харкова. Іздрика – Івано-Франківськ та Львів. А так, то наші футболки вже є в різних куточках України: Київ, Луцьк, Рівне, Маріуполь, Черкаси, Ужгород, Кіровоград, Херсон та інші.

- Яких поетів Ви цитуєте на футболках?

- На разі Іздрика та Жадана. Зараз же працюємо над ескізом футболки з білоруським поетом Віталієм Рижковим. В планах чимало авторів. Головне, щоб людям була цікава наша робота - це найкращий стимул.

- Мар’яне, чи не думали над іншими проектами, пов’язаними з пропагандою літературної творчості?

- Плани завжди є, головне знайти час на втілення цих планів. На разі готовий пробний взірець так званої «літературної торбинки» - це зшитий з двох шарів мішечок, форми з чохлом для смартфона. Він розрахований на зберігання книжки. Така річ буде берегти книгу в подорожах та при повсякденних поїздках, коли в рюкзаку (сумці) багато речей, які можуть пошкодити книгу, чи заплямити її.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео