Дарія Шевченко

Ціни на молоду картоплю б’ють рекорди

Вартість врожаю сягає 50 гривень за кілограм

Через війну в Україні та ускладнення логістичних шляхів овочі суттєво зросли в ціні. Рекорди б’є і ціна на молоду картоплю, повідомляє agronews.ua.

Гуртові партії картоплі нового врожаю в Херсонській області реалізовуються покупцям з Криму та росії по 10-12 грн/кг ($0,34-0,41/кг), водночас покупці з інших регіонів України за ту саму продукцію платять уже не менше 30-50 грн/кг ($1,03-1,71/кг), що в середньому у 3,5 раза дорожче, ніж ціни на картоплю нового врожаю у Херсонській області. Експерти пояснили причину такої різниці у вартості.

«Традиційно основним постачальником ранніх овочів на більшу частину території України раніше виступала Херсонська область. Але на сьогоднішній день вона окупована російськими загарбниками і на місцях встановлена тимчасова окупаційна влада. Через російські блокпости практично неможливо поставляти будь-яку продукцію з Херсону в інші регіони України, і водночас покупці з Криму та південних регіонів країни-загарбника безперешкодно закуповують плодоовочеву продукцію в українських фермерів»,- йдеться у дописі.

При цьому незадоволені залишилися обидві сторони. Споживачі з центральних регіонів країни на сьогодні не завжди можуть собі дозволити заплатити таку високу ціну за картоплю нового врожаю, а херсонські виробники в більшості випадків змушені продавати його в середньому в 1,6 раза дешевше, ніж в аналогічний період минулого року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео