Дарія Шевченко

Ціни на молоду картоплю цього року вищі, ніж зазвичай

Через війну багато виробників овочевої продукції скоротили площі під картоплею, повідомляють agronews.ua

На ринках у Тернополі молоду картоплю можна придбати від 20 до 30 гривень за кілограм. Продавці кажуть, що ціни вищі, ніж минулого року. Як повідомляє agronews.ua, через масовий виїзд українців за кордон різко скоротилася кількість споживачів, а відтак того попиту на картоплю, на який аграрії розраховували з осені, не було. Щоби врятувати зібраний врожай, довелось їм збувати свій товар за зниженими цінами. Але й це не допомогло повністю позбутися надлишку.

Деякі аграрії здавали картоплю на переробні підприємства, що виробляють крохмаль. Так фермерам вдалося повернути хоч якісь гроші за свій товар. Отже, цьогоріч в Україні мають виробити стільки крохмалю, скільки не виробляли жодного року за весь період незалежності. Досі його виробляли приблизно по 10 тисяч тонн на рік, а цьогоріч очікують близько 50 тисяч тонн. Тому вже сьогодні шукають шляхи експорту крохмалю.

Також деякі виробники картоплі максимально скоротили її посіви.  Причому це скорочення могло б спричинити вже восени цього року великий дефіцит картоплі на ринку. Але, на щастя, до битви за врожай овочів підключились дрібні та середні фермери. Вони засадили достатньо площі, аби Україна була наступного сезону з картоплею.

Проте, стільки як торік, її вже не буде. Крім того, не можна забувати про ускладнену і дорогу логістику, недешеві засоби захисту рослин та оплату робочої сили. Таким чином, такої ціни на картоплю, як була цьогоріч узимку та навесні, вже не буде. Вона однозначно буде дорожча. Але наскільки – наразі ніхто не може спрогнозувати.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео