Олена Чепіль

Де на Тернопільщині можуть шукати підтримку потерпілі від насильства

В області діють три центри соціально-психологічної підтримки, де можна знайти тимчасове проживання

Центри соціально-психологічної допомоги, кризові кімнати, мобільні бригади, де потерпілі від насильства можуть знайти соціально-психологічну підтримку, діють на Тернопільщині. Про це повідомила під час брифінгу директорка обласного Департаменту соцзахисту Тернопільської ОВА Оксана Смолій. Вона наголошує, що будь-які прояви насильства незалежно від статі є порушенням прав людини.

Соціально-психологічну допомогу можна отримати у центрі „Родина« в Тернополі, у центрі „Родинний затишок» в Чорткові. А також в благодійному соціальному центрі підтримки для дітей та сімей „Відкрите серце" в селі Озерна, — каже Оксана Смолій.

У таких центрах люди, які опинилися у складних життєвих обставинах, в тому числі потерпілі від домашнього насильства, можуть отримати соціальну допомогу та тимчасове проживання. 

Учасники брифінгу в межах кампанії "16 днів проти насильства"

Крім того, в області діють 3 денних центри соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства, в Лановецькій, Тернопільській та Збаразькій територіальних громадах; 2 кризові кімнати в Ланівцях та Шумську; 5 спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства, в Товстенській, Тернопільській, Теребовлянській, Шумській тa Лановецькій територіальних громадах. Також в області активно розвиваються центри соціальних служб.

На базі центрів соціальних служб у громадах діють 22 мобільних бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства. Такі центри надали 1320 послуг постраждалим, - зазначає директорка обласного Департаменту соцзахисту.

Нагадаємо, щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня триває Всесвітня акція «16 днів проти насильства». Мета – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав громадян.

У період з 1 січня по 31 жовтня 2023 року в Тернопільській області зареєстровано 7377 звернень повʼязаних з домашнім насильством. По даних зверненнях складено 4868 адміністративних матеріалів. Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Василь Дідух

Також за вказаний період правоохоронцями Тернопільської області поставлено на превентивний облік в категорію «кривдник» - 2324 осіб, з них - 1956 чоловіки, 368 - жінки, - зазначив він. 

Загалом на превентивному обліку в Тернопільській області за вчинення домашнього насильства перебуває 3103 осіб, з них - 2643 чоловіків та 460 жінок.

Відносно кривдників застосовували такі заходи: зобов'язання залишити місце проживання постраждалої особи, заборона на перебуванні в місці проживання потерпілого, заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою, - розповідає Василь Дідух.

Усього від початку року в області постраждали від домашнього насильства 755 людей, з яких 500 жінок, 119 чоловіків та 136 дітей.

Упродовж 2022-2023 років четверо жителів Тернопільщини отримали статус потерпілих від торгівлі людьми. Їм надали психологічну та одноразову матеріальну виплату у розмірі трьох прожиткових мінімумів — а це 8052 гривні.

Фото авторки    

Вибір читачів за тиждень

Відео