Олег Снітовський

Де на Тернопільщині майже 200 майбутніх фахівців успішно пройшли вступні випробування? (фоторепортаж)

Чортківський гуманітарно-педагогічний коледж імені Олександра Барвінського

У Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського підбито попередні підсумки вступної кампанії.

Духовна оаза середмістя Чорткова

Із Романом Івановичем Пахолком, кандидатом педагогічних наук, лауреатом обласного конкурсу «Людина року-2015», директором Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. О. Барвінського - одного із найпрестижніших в області навчальних закладів із понад 75-річною історією, зустрічаємось біля оригінальної композиції, що межує із внутрішнім двориком коледжу та міською вулицею. Це – зображення Ангела, що тримає в руках частину зруйнованого хреста.

- Колись у цьому місці на честь скасування панщини люди встановили хрест. Узагалі у Чорткові було три таких місця, де стояли подібні хрести, - розповідає Роман Іванович Пахолок. - Але в атеїстичні часи їх було сплюндровано, а потім вони взагалі зникли. І ось, вже в роки Незалежності України, неподалік будівельники копали рів. І знайшли у землі цей хрест, від того, колишнього, пам’ятника. Його перенесли на місце, де він колись стояв, а ми вирішили тут облаштувати своїми силами пам’ятник. Ось так і постала на межі території коледжу і однієї із центральних вулиць Чорткова оця символічна композиція – Ангел, який тримає у руках хрест. Він, цей символ християнства, понівечений, частково знищений, але – незнищенний, як дух, як віра українського народу. Вважаю, що саме така композиція демонструє сутність, покликання справжнього педагога: нести молодому поколінню віру, надію, любов, світло добра, багатющий обшир знань, - розповідає Роман Іванович дорогою до адміністративного корпусу коледжу.

DSC_8093
DSC_8093

DSC_8092
DSC_8092

Поволі проходимо біля своєрідної оази посеред двору – ще одна встановлена, та зі смаком облаштована композиція, де біля розгорнутої книги – бандура, кетяг калини, а ще – жебоніння чистої води серед товщі кам’яних брил. І знову подумалось: і тут є теж своя символіка. Як вода, що точить камінь, пробиває собі дорогу-русло, так і набуті навики, досвід, глибокі знання стають потужною силою, що дозволяє пізнавати навколишній світ і йти життєвим шляхом мудро і щиро, із чистими помислами й добрими ділами.

DSC_8088
DSC_8088

- А ось тут ми встановили кам’яну брилу із вибитим на ній символом Української Державності – нашим гербом - Тризубом. Тут, на цьому великому майдані, де також, вже біля корпусу коледжу встановлено погруддя Олександру Барвінському, й проходять урочисті події у житті нашого навчального закладу, - каже Роман Іванович.

DSC_8083
DSC_8083

Зупиняємось і біля меморіальної дошки, встановленої на честь підняття над будівлею, де нині коледж, у 1973 році жовто-блакитного прапора хлопцями-патріотами із села Росохача. А потім вимощеною бруківкою переходимо плац і Роман Іванович Пахолок запрошує мене у приміщення коледжу.

Флагман освіти і науки України

Ступив із липневої спеки у свіжу прохолоду корпусу і, от буває ж так - одразу ж відчув якусь особливу, затишну атмосферу, в якій тобі стає комфортно, хочеться затриматися тут якнайдовше. Пастельні відтінки стін, стелі, ідеальна чистота, м’яке освітлення коридорів, зелень вазонів. А підлога, вона аж вилискує, здається, її щойно встелили!

- Тут колись давно був гуртожиток Чортківської гімназії, зрозуміло, підлога у деяких місцях за десятиліття знищилась, лише в одному приміщенні зберігся тодішній  паркет. А решту ми змушені були замінити на сучасні матеріали. Хотів, щоб все отут радувало око, щоб діти заходили сюди, як до рідного дому. Тож домовилися із студентами, що будемо шанувати все це, тому хлопці й дівчата змінюють взуття, коли заходять у корпуси коледжу, - каже його директор. – Маємо ще 15 хвилин до початку підсумкових зборів щодо оголошення підсумків вступної кампанії, то я вам,хоча б побіжно, покажу кілька кабінетів нашого закладу, - додає Роман Іванович.

А таки шкода, що так мало часу для знайомства із цим самобутнім навчальним закладу залишилося. Але й за такий невеличкий проміжок дня із розповіді Романа Івановича, який говорив швидко, буквально фразами, констатуючи той чи інший факт у житті коледжу, багато нового для себе, все ж, дізнався. Зокрема, про те, що цей навчальний заклад носить звання лауреата громадської акції «Флагман освіти і науки України». Такий статус коледжу присвоєний Академією наук вищої освіти України та Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти за вагомий внесок у розвиток педагогічної освіти. У структурі коледжу діє два відділення – педагогічне та музично-педагогічне. Більше двох третин студентів навчаються на “відмінно” і “добре”, дипломи з відзнакою отримує кожен п’ятий випускник. Інтелектуальні студентські лідери реалізовують себе у студентських олімпіадах і конкурсах, навчально-дослідницькій роботі. До речі, із Першого Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика до попереднього студенти коледжу були його учасниками на рівні Всеукраїнського етапу. Добрі традиції мовної підготовки підтримують і знавці іноземних мов – переможці регіональних олімпіад з іноземних мов серед студентів педагогічних вищих навчальних закладів І-II рівнів акредитації західного регіону України. Також студенти коледжу – учасники обласних студентських олімпіад з математики і фізики входили у першу п'ятірку, з інформатики виборювали друге і третє місця. Цікаво, що навчальна праця кращих студентів відзначається іменною стипендією Олександра Барвінського – громадського діяча і педагога Галичини, чиє ім’я присвоєно коледжу. Відмінників навчання нагороджують нагрудним значком «Відмінник навчання» Ради директорів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Тернопільської області.

DSC_8118
DSC_8118

DSC_8111
DSC_8111

DSC_8113
DSC_8113

Характерно, що 99% відсотків старшокласників, які навідуються сюди під час Днів відкритих дверей, вступають саме у цей заклад. Тобто, це не випадкові вступники, а школярі , які роблять усвідомлений крок, обираючи Чортківський гуманітарно-педагогічний коледж. До речі, за словами Романа Івановича Пахолка, кожного року стає все більше вступників, які закінчують школу із відзнаками.

- Готуємо фахівців за денною формою навчання на основі базової загальної середньої освіти (9 кл), з одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти та на основі повної загальної середньої освіти (11 кл), на вакантні місця на ІІ курс з нормативним терміном навчання, - каже директор коледжу. – Випускники отримують кваліфікації - «Вчитель з початкової освіти», «Соціальний працівник, соціальний педагог», «Вчитель музики, музичний керівник». Майбутні вчителі з початкової освіти додатково отримують спеціалізацію: вчитель іноземної мови в початкових класах, вчитель інформатики в початкових класах, організатор роботи з учнівськими об’єднаннями, керівник дитячого хореографічного колективу, керівник дитячої технічної творчості. А щодо самого навчального процесу в коледжі, то він базується на системному підході і міжпредметному та інтеграційному принципах навчання задля вироблення у студентів професійних знань та умінь, творчого педагогічного мислення, здатності вирішувати виробничі педагогічні завдання, - резюмує Роман Іванович, коли ми підходимо до кабінету, де, власне, має відбутися чергове засідання приймальної комісії.

DSC_8106
DSC_8106

DSC_8105
DSC_8105

Результатами вступної кампанії – задоволені

Педагоги - представники приймальної комісії повідомили, що вступні випробування до Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського проходили з 15 по 22 липня з трьох спеціальностей. Вступні екзамени відбувалися згідно складеного розкладу, який заздалегідь був доступний для ознайомлення вступникам. На зборах вступників було подано прозору і чітку інформацію головою приймальної комісії щодо складання вступних іспитів. Так, на спеціальність «початкова освіта» до вступних випробувань приймальною комісією було допущено 159 вступників. Згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на таку спеціальність до комплексної співбесіди було допущено 9 осіб, що мали свідоцтва з відзнакою. За результатами співбесіди всі ці вступники набрали необхідну кількість балів та згідно положення про проведення співбесіди пройшли вступне випробування й рекомендовані до зарахування. Всього ж, на спеціальність «початкова освіта» 144 вступники успішно склали іспити. Якщо характеризувати подачу документів та заяв за додатковою спеціалізацією, то бажання здобувати спеціальність вчителя іноземної мови в початкових класах виявило 56, вчитель інформатики в початкових класах – 44, організатор роботи з учнівськими об’єднаннями – 33, керівник дитячого хореографічного колективу – 21 абітурієнт. Серед вступників, які склали іспити на «початкову освіту» - 31 особа з відзнакою, четверо абітурієнтів – діти-напівсироти, семеро вступників – інваліди, чотири вступники – діти батьків-учасників АТО, є й вступники з багатодітних сімей. Щодо вступних випробувань на спеціальність «соціальна  робота», то тут до рейтингового списку внесено - 24 особи, на відділення «Середня освіта (Музичне мистецтво)» до зарахування на місця державного замовлення внесено 29 осіб.

 

DSC_8127
DSC_8127

DSC_8108
DSC_8108

DSC_8114
DSC_8114

- Результатами цьогорічної вступної кампанії ми задоволені. З усього видно, що до нас прийшли творчі, розумні діти. Зауважу, ці підсумки не остаточні, бо це – лише певний етап у роботі приймальної комісії. Адже маємо невелику кількість копій вступних документів. Тож сподіваємось, що такі вступники найближчим часом визначаться остаточно з місцем навчання. Але відверто скажу, приємно, що з кожним роком вступників у наш навчальний заклад більшає. І ми дякуємо старшокласникам та їх батькам, що зупинили свій вибір саме на нашому коледжі. Очевидно, що ті, хто тут навчався і поки що здобуває знання, вже переконалися: коледж – це місце, де увесь навчально-виховний процес орієнтований на професійний, інтелектуальний і творчий розвиток особистості студента. І відбувається це в єдності з формуванням соціально зрілої, національно свідомої, патріотично налаштованої, фізично і психічно здорової молодої людини - випускника коледжу, майбутнього педагога, - робить висновок Роман Іванович Пахолок, директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського.

DSC_8095
DSC_8095

DSC_8129
DSC_8129

DSC_8115
DSC_8115

DSC_8119
DSC_8119

…Покидав стіни коледжу із відчуттям, що ніби щойно зачерпнув долонями чистої джерелиці, що б’є у скeльній композиції внутрішнього дворику цього навчального закладу. Як і до чистого джерела завжди прагнеш повернутися, так і приїхати сюди, до Чорткова, де діє такий заклад, який виховує і готує молоду генерацію педагогічної інтелігенції у повазі до держави, її історії, на ґрунті кращих традицій української етнопедагогіки та сучасних світових педагогічних тенденціях.

Сподіваюся, наші читачі ще дізнаються про цікаві новації, які запроваджують у коледжі, про інтеграційний принцип навчання, відкритий характер освітньої діяльності цього навчального закладу. А ще - про єдність і безперервність навчально-виховного процесу, співпрацю з школами району і області, установами, дошкільними закладами, багатогранне культурно-спортивне, мистецько-духовне життя понад 850 студентів та всього педагогічного колективу.

Та про це й інші моменти буднів і свят Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського – у наших наступних публікаціях.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео