Тамара Коблик

Де у Тернополі безкоштовно пройти тест на ВІЛ-інфекцію

В Тернопільській області за даними спеціалізованого амбулаторно-поліклінічного відділення профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу на обліку перебуває 856 ВІЛ-інфікованих осіб

В Тернопільській області за даними спеціалізованого амбулаторно-поліклінічного відділення профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу на обліку перебуває 856 ВІЛ – інфікованих осіб. В області основний шлях передачі ВІЛ, як і в попередні роки, статевий. На фоні військової агресії росії проти нашої України зменшилась кількість обстежень на ВІЛ-інфекцію, але збільшилась кількість виявлених хворих, яким встановлений діагноз СНІД. Майже на 59% збільшилась кількість вперше виявлених хворих в термінальній стадії ВІЛ-інфекції. Також збільшилась кількість ВІЛ-інфікованих у віковій групі 50 років і старше. 

Про це пишуть у пресслужбі «Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України».

Більшість людей про свій позитивний статус дізнаються випадково і лише тоді, коли з’являються клінічні симптоми ураження легень: пневмонія, туберкульоз тощо. Виявлення ВІЛ на ранніх стадіях допомогло б таким пацієнтам зберегти своє життя та здоров’я на довгі роки.

В уяві багатьох людей ВІЛ/СНІД все ще залишається захворюванням окремих категорій населення, а образ носія ВІЛ-інфекції найчастіше пов’язаний зі споживачами ін’єкційних наркотиків. Проте за даними статистики, основним шляхом передачі вірусу імунодефіциту є зовсім не «голка», а звичайний незахищений сексуальний контакт. Сьогодні ВІЛ, як і будь-який вірус чи інфекція, не розрізняє багатих та бідних, молодих та старших, він може вразити всіх.

Україна - одна з лідерів країн Європейського регіону за темпами розповсюдження ВІЛ. Лише за офіційною статистикою щомісяця у країні виявляють до 1500 нових випадків інфікування. За даним Центру громадського здоров’я МОЗ України, епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням частки вікової групи старше 50 років серед нових випадків захворювання.

На сьогоднішній день як в Україні, так і в нашій області є діагностичні тести, доступне безкоштовне лікування, здатне знизити вірусне навантаження практично до рівня здорової людини, налагоджені механізми підтримки та супроводу людей, що живуть з ВІЛ. Потрібно навчитися бути відповідальними за своє здоров’я, ставитися до ВІЛ, як до будь-якої іншої хвороби та не боятися тестування.

Безоплатний швидкий тест на ВІЛ-інфекцію можна зробити:

  • на базі спеціалізованого амбулаторно поліклінічного відділення профілактики та лікування ВІЛ-інфекції СНІДу (Тернопіль, вул.Купчинського 14 а - біля поліклініки №2);
  • у сімейного лікаря;
  • на базі спеціалізованих закладів, що працюють з групами підвищеного ризику щодо інфікування на ВІЛ;
  • в неурядових організаціях, які допомагають людям, що живуть з ВІЛ та всім, хто зацікавлений в обстеженні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео