Де у Тернополі виступали Богдан Лепкий, Іван Франко, Соломія Крушельницька? (Фоторепортаж)

філармонія

Відповідь проста — у Міщанському братстві, нині це обласна філармонія. Звели будівлю в 1903 році на місці військових казарм. Авторами ідеї будівництва були видатні корінні тернополяни, члени «Міщанського братства».

Традиційно тут відбувались концерти на честь Тараса Шевченка. Зіркових артистів тут побувало чимало. Приміром, на заході до 45-ої річниці смерті Кобзаря слово про Шевченка мовив восьмикласник Йосип Сліпий, одним із солістів гімназійного хору був Мар’ян Крушельницький. Прикметно, що готував вечір відомий математик і музика-аматор Микола Чайковський. Коли на сцені Міщанського братства виступав театр «Руська бесіда», глядачі насолоджувались і грою корифеїв — Марії Заньковецької та Миколи Садовського. На цій сцені 1912 року в «Марусі Богуславці» дебютував Лесь Курбас.

DSC_8549
DSC_8549

Виступав тут Іван Франко. Зокрема, на селянському вічі 1905 року, пізніше читав уривки «Мойсея», на яке «Приїхало на свято дуже багато селян з довколишніх сіл, не лише тернопільського, а й сусідніх повітів, головно із Збаразького. Приїхали возами теж з далеких сіл, щоб побачити і послухати свого духовного провідника - Прометея. Заля Міщанського братства, де мав виступити Франко, зазделегідь виповнилась по вінця народом. Усі бічні кімнати та галерея були переповнені, а багато людей залишились надворі перед будинком», — писав Пилип Гайда у спомині «Іван Франко у Тернополі».

Приїзд Богдана Лепкого теж спричинив потрясіння. «…Саля… була по береги заповнена молоддю усіх шкіл і громадством не лише Тернополя, а й довколишніх сіл. Багато людей стояло надворі при відчинених дверях», — пригадував Богдан Остап’юк.

У книжці «Давній Тернопіль» він писав, що «На сцені Міщанського братства давала концерти наша найславніша оперна співачка Соломія Крушельницька».

DSC_8551
DSC_8551

Підготувала Анна ЗОЛОТНЮК

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео