Віра Олександрович

Декого на Тернопільщині через війну звільнять від відповідальності за порушення

Фізична особа-підприємець (ФОП) пішов на війну і має найманих працівників, які будуть надалі здійснювати діяльність фірми. Як йому правильно це оформити?

Таких запитань з Тернопільщини нині надходить багато. Тож у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області підготували роз’яснення. 

- Державна податкова служба України у зв’язку з запровадженням воєнного стану в Україні, з огляду на військову агресію Російської Федерації проти України, інформувала про порядок дій через неможливість своєчасного виконання податкових обов’язків, передбачених Податковим кодексом України (ПКУ).

Отже, Торгово-промислова палата України (ТПП України) повідомила про засвідчення факту настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) із 24 лютого 2022 року.  

- Відповідно, ДПС інформує, що платники податків, за пп. 112.8.9 п. 112.8 ст. 112 ПК України, звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень і порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого поклали на контролюючі органи, - уточнюють податківці. – Усе - через настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених ТПП України.

У випадку відсутності можливості у платника податків своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо дотримання строків сплати податків і зборів, подання звітності, реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстру податкових накладних, акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, розрахунку коригування у відповідному Реєстрі, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від відповідальності.

- Разом із тим, такі обов’язки мають бути виконані платниками податків одразу після припинення дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), - наголошують експерти. - Також повідомляємо, що у період дії форс-мажорних обставин податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються.

До речі, протягом дії форс-мажорних обставин штрафи за порушення законодавства з питань РРО також не застосовують!

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео