Віра Олександрович

Декому у Тернополі не подобаються клініка «Хатіко», антени мобільного оператора і навіть Віктор Шумада (фото)

Запитам і зверненням депутатів традиційно віддали шмат часу на сесії Тернопільської міської ради 24 липня.

Втім, мало хто сповістив з трибуни щось нове. Переважно політики дбали про комфорт жителів свого округу. Про те, що також відбувалося на сесії, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Борються проти сміття і «Хатіко»

Першою до трибуни пішла Наталія Шоломейчук. Вона нарікала на стан майданчиків для складування сміття, особливо на своєму окрузі – мікрорайони «Сонячний» і «Аляска». Мовляв, балансоутримувачі житлового фонду не виконують вимог, встановлених у сфері поводження із відходами.

Поврозник
Поврозник

– Я побувала на вулицях Пушкіна, Чалдаєва, Київській, Володимира Великого, Симоненка, – перелічує депутатка. – На мою думку, міській раді треба розробити положення, яким визначити: як слід встановлювати загорожу і вхід до майданчика, де складують сміття. Інакше, ми ніколи не наведемо лад із цим.

Врешті Наталії Шоломейчук доручили самій підготувати відповідний проект рішення, щоб він містив те, що вона пропонує запровадити у місті.

Шоломейчук
Шоломейчук

Звернення щодо проблем на своїх округах також озвучили депутати Іван Зінь і Ігор Костюк. Зокрема, останній просив передбачити зміну розташування соціальної клініки «Хатіко». Мовляв, місцеві мешканці нарікають, що бояться недуг, які можуть підхопити від хворих тварин. І навіть результати перевірок і експертна оцінка цих громадян не заспокоюють.

Депутатів стривожили черги і ситуація на дорогах

Розробити спрощену процедуру проходження медогляду для вчителів Тернополя запропонував на сесії депутат, який є директором школи №5 Петро Поврозник. За його словами, педагоги нині стоять у довжелезних чергах, щоб потрапити на огляд до лікарів. Спочатку пан Поврозник запропонував створити спеціальну комісію, що буде працювати над створенням механізму пришвидшення проходження огляду.

– Знаю, що зараз кілька десятків вчителів стоять у чергах на проходження медичного огляду, – каже він. – І так – щороку. Практично у кожного педпрацівника не менше тижня займає така процедура. Тому я прошу створити комісію, яка вивчила б можливість спрощення проходження медичних оглядів для педпрацівників. Є конкретні напрацювання щодо цього. Потрібно просто, щоб представники управління освіти, профспілки, управління охорони здоров’я сіли за стіл і придумали, як це зробити.

Надал
Надал

На його думку, це міг би бути виїзний флюорограф і бригада медиків, які забиратимуть проби аналізів просто в школах. У депутатів це викликало бурхливе обговорення. Тим паче, міський голова Сергій Надал нагадав, що черг у поліклініках зараз немає.

– У нас уже рік працює електронний запис пацієнтів, – каже мер. – Черг можна уникнути. Дуже хороший сервіс. На прийом можна записуватися онлайн.

Залом постійно прокочувався смішок. Мовляв, «з мухи роблять слона».

– Немає потреби вводити додаткові системи для медогляду вчителів, – вважає і начальник міського управління освіти Ольга Похиляк. – Медогляди у нас проводять кожного року, вони є плановими, тому складається графік. В управління освіти жодних скарг на черги від вчителів або від медиків не надходило.

Тож депутати пропозицію пана Поврозника не підтримали. Медогляд вчителі проходитимуть за стандартним режимом. Так само неможливо міським обранцям вплинути на повідомлення показників лічильника у міський РЕМ. Це довелося пояснити Петру Поврознику, який обурився чергами під офісом енергетичної компанії у перші дні кожного місяця.

Депутат судитиметься із міською організацією партії

Проблеми свого округу також підняв на сесії Михайло Ібрагімов. По-перше, він розповів про тривоги місцевих щодо ретранслятора, встановленого мобільним оператором. Мовляв, оснащення розмістили надто близько до шкіл №28 і 29. По-друге, люди, стривожені кількістю аварій на одному із перехресть, за його словами, попросили розглянути можливість встановлення у районі вулиць Леся Курбаса і Морозенка обмежувача швидкості або додаткового пішохідного переходу.

Газилишин
Газилишин

Любомир Балук озвучив прохання вірян із храму на вул. Тарнавського про перенесення на кілька метрів убік пішохідного переходу. Мовляв, нині там дуже небезпечно, бо по сусідству і виїзд із двору, і доріжка до храму. На додачу, рух транспорту на тій ділянці дуже жвавий. Подібні заяви, що стосувалися дрібних проблем, виголосили і Андрій Газилишин, і Михайло Сиротюк.

Збурив ситуацію лише Тарас Білан. Депутат заявив, що буде судитися із міською організацією партії «Блок Петра Порошенка», перейменованою на «Європейську Солідарність», за те що вони поширили неправдиву інформацію про нього.

– Була виборча кампанія, тому і не піднімав цю тему, аби не було непотрібних розмов, каже Тарас Білан – Але зараз ситуація змінилася. Представник партії – Віктор Шумада назвав мене, цитую: «популістом і брехуном». Він сказав, що я не підняв завод «Промінь» і не є волонтером. Я не буду запитувати, де він був у 2013 році і що він робив для армії та оборони. Тому лише прошу офіційно підтвердити або спростувати дані твердження і дати відповідь на моє депутатське звернення.

Ібрагімов
Ібрагімов

Після цього пан Білан повідомив, що уже підготував позов про стягнення 1 млн 200 тис. компенсації із Тернопільського осередку партії «БПП «Солідарність». Що цікаво, свого часу до міської ради депутат пройшов саме за списком цієї партії. Проте згодом у нього із Віктором Шумадою виник конфлікт, що тільки набирав обертів. Тож на одному із попередніх засідань фракцію «БПП» переназвали і Тараса Білана до неї не запросили.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео