Віра Олександрович

День сюрпризів: Тернопіль має парк і гроші на зарплати вчителям (фото, відео)

Відразу 10 сіл Зборівського району виявили бажання приєднатися до Тернопільської міської громади. Відповідні проекти рішень сьогодні, 5 жовтня, радо підтримали на сесії.

До речі, засідання депутати розпочали рівно о 9 годині і за 5 годин з однією невеликою перервою на каву (і погоджувальну раду) розглянули рівно 227 питань. Ухвалили – не всі, але серед найважливіших – внесення змін до бюджету-2018.

Варто зауважити, що обговорення історичних для Тернополя питань про утворення ОТГ у залі не було. Міський голова Сергій Надал лише коротко називав пункти порядку денного, а депутати відразу голосували. Мовляв, це все вже обговорювали на комісіях, тож із необхідністю прийняття таких рішень вже погодилися усі.

– Це – фундаментальне рішення, до якого ми довго йшли, – каже секретар міської ради Віктор Шумада. – Для Тернополя воно відкриває нові можливості, оскільки це буде одна із перших новоутворених громад на базі обласного центру. Можна буде збудувати нові стосунки з центральним бюджетом України. З’явиться можливість залучення міжнародної фінансової допомоги. Будуть нові шляхи для розпорядження майном і так далі. Тому переконаний, що це багатостраждальне рішення потрібно підтримати і докласти усіх зусиль, щоб громада працювала ще ефективніше.

Голосування за різні пункти коливалося: від 32 голосів до 36-ти. І міський голова навіть подякував колегам за таку активність. Тепер схвалений проект рішення «Про добровільне приєднання до Тернопільської міської територіальної громади» подадуть для отримання висновку у Тернопільську обласну держадміністрацію. Але старт громаді уже дали – без сумнівів («Терен» про це писав ТУТ і ТУТ – прим.).

Сесія_ф
Сесія_ф

Відтак повноправними тернополянами незабаром стануть жителі 10-ти сіл: Курівці, Малашівці, Чернихів, Кобзарівка, Городище, Глядки, Плесківці, Вертелка, Носівці та Іванівці. У міській раді вже створили робочу групу, яка повинна підготувати пропозиції для визначення напрямків розвитку об’єднаної територіальної громади, або ОТГ. Подумати вона має і про новий розподіл бюджету на наступний рік. А наразі депутатам довелося провести перерозподіл кошторису-2018, щоб освітяни і медики отримали зарплати. Доповідала з цього питання  заступник міського голови із фінансових питань Вікторія Остапчук.

Отже, за рахунок економії коштів в інших сферах життя міста вдалося «нашкребти» близько 46 млн грн. Ними і залатали «дірки»: 8,6 млн грн піде на зарплату вчителям, 11,3 – медикам Тернополя. Решту коштів спрямували на оплату житлово-комунальних послуг тими ж школами і лікарнями.

Люди
Люди

Окрім того, депутати сьогодні ухвалили кілька звернень до керівництва держави. Зокрема, вони підтримали прохання підприємців про недопущення тиску контролюючих органів на малий бізнес, а також спробували захистити тернополян, які тепер не зможуть отримувати субсидію, хоча насправді є малозабезпеченими.

Нагадаємо, після весняних змін у порядку призначення субсидій її тепер отримають далеко не усі, кому вона дійсно потрібна. До прикладу, в нашому місті наразі субсидію мають лише 8 тисяч сімей. В опалювальний сезон їх буде на кілька тисяч більше, але не понад 40 тисяч, як було раніше. Тож місто може стикнутися із проблемою неплатежів.

ПРезидія
ПРезидія

Отримала громада і ще один подарунок. Так, на сесії 36 депутатів підтримали рішення про створення парку на вулицях Київській-Тарнавського («Терен» про це писав ТУТ – прим.). Ця місцина фактично стане єдиною зеленою зоною на так званому «дальньому БАМі». Про решту цікавих рішень і навіть кумедних ситуацій сьогоднішнього засідання читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео