Ростислав Фук

Депутата з Тернопільщини підозрюють у допомозі перетину кордону понад 70 ухилянтам

Поліцейські кажуть, підозрюваний після початку повномасштабного вторгнення росіян вступив до лав ЗСУ

Ще один канал нелегального виїзду за межі України військовозобов'язаних чоловіків заблокували правоохоронці Тернопільщини. Підозрюваний упродовж липня 2022 – січня 2023 років допоміг незаконно перетнути Державний кордон України понад 70 чоловікам призовного віку, повідомляють у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Незаконну діяльність організував депутат однієї із місцевих сільських рад, який після початку повномасштабного військового вторгнення росіян вступив до лав артилерійської бригади.

Зловживаючи довірою командування військової частини, солдат отримав доступ до листів-обґрунтувань, які підписував командир бригади волонтерам. Дані листи дозволяли волонтерам безперешкодно перетинати кордон та ввозити гуманітарну допомогу підрозділам Збройних Сил України, – йдеться в повідомленні.

Поліцейські кажуть, за допомогою засобів комп’ютерної техніки підозрюваний виготовляв підроблені листи-обґрунтування, вписуючи до сфальсифікованих документів замість прізвищ реальних волонтерів анкетні дані ухилянтів. Згодом, на підставі підроблених листів, їх включали до інформаційної системи «Шлях» і вони безперешкодно виїжджали за межі України.

На підставі доказів, зібраних слідчими та працівниками Служби безпеки України, організатору «схеми» повідомили про підозру за організацію незаконного переправлення через державний кордон України, вчинене щодо кількох осіб повторно, відповідно до частини 2 статті 332 Кримінального кодексу України. За скоєне чоловікові загрожує до 7 років позбавлення волі. 

До суду поліцейські подали клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону. Триває досудове розслідування.

Читайте також: Справу «бізнесмена» з Тернопільщини, який допомагав ухилянтам в багажнику перетинати кордон, скерували до суду

Фото поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео