Віра Олександрович

Деяких жителів Тернопільщини вже із нетерпінням чекають на вулиці Білецькій

Якимчук_гарлінія

Про що варто пам’ятати під час декларування доходів, отриманих у 2020 році? Кого з жителів Тернопільщини з нетерпінням чекають на вул. Білецькій? А хто може прозвітувати про свої доходи дистанційно?

На ці та інші запитання нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відповідав заступник начальника цієї установи Петро Якимчук.

Нагадаємо, якщо ви торік отримували лише зарплату, тоді вам точно не треба турбуватися про подання річної декларації про майновий стан і доходи. Але якщо у 2020-му вам перепали, окрім зарплати, й інші доходи, наприклад: спадщина, дивіденди, іноземні доходи, доходи від оренди, інвестиційний прибуток тощо, то тут уже є нюанси. Можливо, ви серед тих, хто повинен подати цю форму звітності? Багато інформації про це є на субсайті Територіальних органів ДПС в області, у банері «Деклараційна кампанія 2021» і на офіційній сторінці відомства у соціальній мережі Facebook. А найцікавіші запитання до Петра Якимчука для читачів «Терену» зібрали у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

  • Напередодні Нового року Уряд прийняв постанову, дія якої також зачіпає питання податкової знижки. Розкажіть про це?
  • Ще торік навесні, як тільки почалося поширення коронавірусної хвороби, Законом України від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», що набрав чинність 02.04.2020 р., внесли зміни до Податкового кодексу. Згідно з ними, за результатами минулого року, при реалізації права на податкову знижку, суму коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, різних дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень і навіть продуктів харчування за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів, які добровільно перераховані чи передані громадським об’єднанням, благодійним організаціям чи закладам Міністерства охорони здоров’я, державної або комунальної власності, протягом карантину, включають до податкової знижки у повному обсязі без урахування будь-яких обмежень, раніше визначених Податковим кодексом.

Нагадаю, що раніше до податкової знижки дозволяли включати кошти, що не перевищували 4% суми загального оподатковуваного доходу такого платника. Нині такі обмеження зняли. Постанова Кабміну від 09.12.2020 р. №1319, про яку ви згадуєте, лише затвердила перелік товарів на вказані цілі, вартість яких можна включати до податкової знижки.

  • А якщо громадянин сам лікувався від COVID-19 і витратив певну суму, він може скористатися податковою знижкою?
  • На жаль, поки що - ні. Адже п. 1 розд. ХІХ Податкового кодексу України (ПКУ) встановили, що включення таких витрат до податкової знижки можливе тільки після набрання чинності законом про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Станом на 1 січня 2021 р. такого закону немає, тому податкову знижку за витрати, понесені платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї І-го ступеня споріднення, за наслідками 2020 р. платникам не надають.

  • Тепер значна кількість громадян має житло в одному населеному пункті, а фактично проживає за іншою адресою. Це може бути за місцем роботи чи навчання, ведення…
  • Фізична особа, яка має обов’язок чи право на подання декларації, подає її за звітний податковий період у встановлені Податковим кодексом строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою. Що це таке? Податкова адреса платника податків-фізичної особи – це місце її проживання, за яким її взяли на облік як платника податків у контролюючому органі. Це передбачили ст. 45 ПКУ.

Хочу зауважити, що платник податків-фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. Якщо платник податку проживає не за місцем реєстрації (прописки), декларація подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації, згідно з паспортними даними. У разі якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою, буває і таке, тоді декларація подається за попередньою податковою адресою.

  • Не секрет, що наші співвітчизники часто вкладають гроші в нерухомість: купують квартири, будинки, офіси. З часом, окремі об’єкти продають. Чи треба сплачувати податок з таких продажів і чи потрібно декларувати такі доходи?
  • Дохід, отриманий платником податку від продажу чи обміну не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковують.

Однак, якщо протягом звітного податкового року відбудеться продаж більш як одного із зазначених об’єктів нерухомості, про які ми говорили вище, або від продажу іншого об’єкта нерухомості (а це може бути офіс, склад, магазин – прим.), у такому разі дохід від продажу буде підлягати оподаткуванню за ставкою 5% та 1,5% - військовий збір. Податок необхідно сплатити до нотаріального оформлення таких об’єктів. У такому разі подавати декларацію не потрібно, адже податок сплачений.

  • Репетиторські послуги. Доходи від їх надання оподатковують?
  • Хочу звернути увагу вчителів і викладачів, які не зареєстровані як фізичні особи-підприємці, а надають платні репетиторські послуги учням і студентам. До репетиторських послуг належить виконання контрольних, курсових, дипломних робіт, підготовка дітей до школи, незалежного тестування, вступу до навчальних закладів, навчання з будь-яких навчальних дисциплін.

І за це, нагадую, беруться гроші, які повинні оподатковуватись як податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, так і військовим збором за ставкою 1,5%. Відтак, ми чекаємо на таких декларантів.

  • Як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?
  • При направленні податкової декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися сервісом в «Електронному кабінеті». Він передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Держреєстрі фізичних осіб-платників податків і відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу та використання сервісу автоматичного заповнення на основі даних ДПС необхідно: - авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа; - отримати відомості про доходи за минулий рік з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків; - на основі отриманих від ДПС у розділі «Вхідні/вихідні документи» даних перейти до заповнення податкової декларації у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

Довідка. Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України

. Спілкуйся з Податковою службою дистанційно через «InfoTAX».

Фото надане Відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео