Віра Олександрович

Дітей у садочках Тернополя «косять» інфекції – ротавірус і норовірус

Норовірус

Причину спалаху кишкової інфекції серед вихованців дошкільного навчального закладу №37 у Тернополі вже встановили фахівці. Цього разу йдеться про норовірус, або «зимову блювальну хворобу».

Про це повідомили сьогодні, 26 лютого, на сторінці ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» у соціальній мережі «Фейсбук». У дописі йдеться (цитуємо): «…За результатами лабораторних досліджень в біоматеріалі, що був відібраний від хворих дітей, виявили РНК (рибонуклеїнову кислоту) норовірусів. Епідрозслідування триває, з’ясовуються обставини, що сприяли виникненню спалаху…».

Нагадаємо, перші негаразди із дітьми у цьому садочку виявили ще 23 лютого. І черговий спалах інфекційного захворювання серед вихованців Тернопільського дошкільного навчального закладу №37 став третьою надзвичайною подією за останні 2 тижні. Медики також зауважили, що постраждалі в даному випадку відвідували різні вікові групи.

– З метою локалізації та ліквідації спалаху, встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню інфекційного захворювання здійснено відбір матеріалу для лабораторного дослідження, організовано комплекс протиепідемічних заходів, проведено заключну дезінфекцію, – йшлося в офіційному повідомленні.

До слова, попередній спалах гострої кишкової інфекції в одному із дитячих садочків Тернополя стався 18 лютого. На думку медиків, його спричинив ротавірус. 

Довідка. Норовірусна інфекція (також Норуолк-вірусна інфекція або гостра гастроентеропатія, яку спричинює агент Норуолк), її ще називають «зимова блювальна хвороба» — це гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання із фекально-оральним механізмом передачі інфекції. Його спричинює вірус Норуолк. Недуга характеризується розвитком гострого гастроентериту і дегідратації, повідомляють у «Вікіпедії». 

Фото зі сторінки ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео