Віра Олександрович

Дії «Партії Шарія» на Тернопільщині засудили, а розібратися зі справою «вагнерівців» не встигли (фото)

Кривоніс

Звернення щодо заборони діяльності політичних партій, що просувають інтереси російського агресора, прийняли у Тернопільській обласній раді.

Зробили це депутати 51-м голосом «за» і фактично без дискусій, хоча представляла цей проект з трибуни представниця фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Кривоніс. Сталося це вчора, 26 травня. На тому ж засіданні політики ухвалили ще кілька політичних звернень – про обороноздатність України і про підтримку малої приватизації

Депутати1
Депутати1

Отже, із відповідною вимогою депутати звернулися до Президента Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і Секретаря РНБО Олексія Данілова.

У документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «Закликаємо ухвалити законопроєкти і регуляторні акти, що дадуть можливість заборонити фактичну діяльність політичних партій, які просувають інтереси російського агресора, йдеться, зокрема, про «Опозиційну платформу — За життя» і «Партію Шарія». Політична діяльність цих партій свідчить про те, що їхні дії скеровані на догоду країні-агресору і мають на меті ставити під сумнів національні цінності, цілісність України та культивують меседжі ворожої пропаганди в усіх сферах нашого суспільства. Таким чином, ці політсили фактично ведуть інформаційну війну проти України як держави і всього українського народу. Це ставить під загрозу державотворчі процеси, а отже — майбутнє нашої країни».  

Депутати2
Депутати2

У документі також зазначили, що у Верховній Раді вже давно зареєстровані законопроекти №№5101 та 5102, що створюють законодавчу базу для можливої заборони політичних партій, а також громадських організацій, церков і ЗМІ, які поширюють ворожу пропаганду.

Федина
Федина

Що цікаво, інше звернення цієї ж фракції (проєкт №135 – прим.) так і не поставили на голосування, хоча представник «Європейської Солідарності» Степан Барна наполягав до останнього. Назва того документу – «Про звернення до Президента Володимира Зеленського і Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова щодо зволікання з розслідуванням, встановленням та притягненням до відповідальності осіб, винних у зриві спецоперації з затримання «вагнерівців». Ознайомитися із ним можна ТУТ. У залі знайшлося 39 «за» створення редакційної комісії, яка мала погодити остаточний текст і правки. Утім, виставити на голосування звернення так і не встигли. Оголосили перерву, а після неї вже не було кому приймати рішення. Навіть не допомогли заклики народного депутата Софії Федини, які прозвучали із трибуни обласної ради. 

Фото з трансляції засідання на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео