Дарія Шевченко

Для збільшення експорту зерна потрібні «зелені коридори», - Іван Чайківський

Нардеп пропонує зробити автомобільні «зелені коридори», як для бензовозів. На його думку, це сприятиме збільшенню об’ємів постачання врожаю в європейські країни

Впродовж трьох місяців вдалось експортувати близько 3 млн тонн зерна. Проте, це далеко не ті об’єми, які Україна постачала Європі у довоєнний час. Зараз, через російську агресію та блокування портів, український врожай експортують новими маршрутами. 

Аби збільшити об’єми експорту – необхідно домовитись з урядами європейських країн про автомобільні «зелені коридори», як це було зроблено для бензовозів.

Таку думку висловив Іван Чайківський, народний депутат з групи «Партія »За майбутнє" та секретар аграрного комітету Верховної Ради, в ефірі телеканалу «Київ», - пише ТСН. 

У зв’язку з агресією та блокуванням чорноморських портів, через які ми відправляли 95%-98% всього нашого зерна, нам сьогодні доводиться шукати нові логістичні ланцюжки. Це автомобільні та залізничні маршрути, а також через наші дунайські річкові порти, куди Європа відправляє свої кораблі-зерновози. Українське зерно експортується новими маршрутами з березня, і кожного місяця потужності збільшуються. Для порівняння - до війни через чорноморські порти проходило від  6 до 8 млн тонн в місяць, - зазначив народний депутат. 

Іван Чайківський зауважив, що в період жнив може не вистачити місця для зберігання зерна, кукурудзи, соняшника тощо. Тому потрібно негайно шукати різні варіанти щодо збільшення експорту аграрної продукції.

За його словами, збільшення експорту через залізницю вимагає додаткових розходів на модернізацію вагонів під європейські колії, які відрізняються від українських, відповідно збільшується і собівартість зерна. Нардеп пропонує домовитися з європейськими країнами про автомобільні «зелені коридори» для експорту продовольства.

На минулому тижні наш уряд з іншими країнами підписав угоду про «зелені коридори» для наших паливовозів, які возять пальне з Європи в Україну. Якщо б ми створили такі зелені коридори для українських автомобільних шляхів, то ми б збільшили тим самим експорт зерна. Разом із народними депутатами ми будемо пропонувати це уряду та президенту, - зазначив Іван Чайківський.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео