Для тернопільських пенсіонерів світла старість настане через чверть століття

Миттєвого поліпшення ситуації в системі пенсійного забезпечення відразу після прийняття пакету законів, необхідних для реформи у цій сфері, не варто очікувати.

Таку думку висловила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова.

«Не треба обіцяти світле майбутнє відразу після прийняття закону. … Пенсії (накопичувальні. – Ред.) почнуть отримувати через 25 років. Це перші, тому що пенсійний вік у нас 60 років, а 60 мінус 35, так раніше, ніж через 25 років, ніхто нічого не отримає», – сказала Лібанова.

Вона підкреслила, що перехідний період, коли будуть зменшуватися доходи і відповідно – бюджет Пенсійного фонду, буде приблизно вдвічі довшим.

«Тому що починається цей період тоді, коли перша працююча особа починає частину внесків виплачувати не в солідарний фонд, а в накопичувальний. І закінчується він тоді, коли помирає остання людина, яка отримує пенсію виключно з солідарної системи. Як не крути, але менше 50 років тут не виходить, і це потрібно розуміти», – сказала експерт.

За її словами, протягом 50 років держава повинна буде компенсувати витрати перехідного періоду Пенсійному фонду України.

За матеріалами УКРІНФОРМ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео