До кого звертатися, аби прийняти спадщину: до нотаріуса чи адвоката?

1177901-yak-opodatkovuetsya-spadschina-u-2019-rotsi

У людей часто виникає плутанина з приводу того, куди потрібно йти, аби прийняти спадщину, тому давайте разом розставимо всі крапки над «і».

Заява про прийняття спадщини подається до нотаріуса.

Саме нотаріус відкриває спадщину, особа може звернутися із заявою про прийняття спадщини протягом 6-ти місяців після смерті особи до державного або до приватного нотаріуса за останнім місцем проживання покійного спадкодавця.

Перед прийняттям спадщини ви можете звернутися до адвоката для консультації або допомоги в зборі документів.

Майте на увазі, що нотаріус оформить спадщину лише тоді, коли всі документи в порядку: власність покійного належно оформлена і зареємтрована за ним, є документи, які підтверджують родинні зв’язки між померлим та спадкоємцем, тощо.

Нотаріус не збирає доказів того, що спадщина дійсно має належати спадкоємцю, особа сама повинна зайнятися збором всіх документів або доручити це адвокату.

До адвоката потрібно звертатись тоді, коли нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право власності на спадкове майно, виділив вам меншу частку ніж на яку ви маєте право або іншим чином порушив ваші права, як спадкоємця.

Нотаріус може відмовити у видачі свідоцтва на спадщину, якщо спадкоємець пропустив 6-ти місячний строк на її прийняття, є проблеми з документами на спадкове майно, є судовий спір між спадкоємцями поділу спадщини, потрібно встановити факт родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємцем та ін.

В таких випадках – пряма дорога до адвоката, адже скоріше всього влагоджувати ці проблеми прейдеться через суд.

В будь-якому випадку, перед прийняттям спадщину радимо проконсультуватися в адвоката. Це найпростіша та необхідна дія для того, аби правильно офоримити спадщину в найшвидші строки, а також це допоможе уникнути помилок і спорів при оформленні спадщини.

Адвокат Боднар Ольга, м. Тернопіль, тел 38 (067) 271 71 24

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео