До гуртка юнкорів на Тернопіллі хмельницькі діти добираються через місток

У Гусятинському центрі дитячої та юнацької творчості, яким керує Любомира Чубей (50 років в освіті!) багато гуртків: художньо-естетичного профілю, технічного, туристсько-краєзнавчого, вокального та хореографічного. Цікава деталь: у художньо-естетичному є ще підгуртки:  етикет і юнкор.

Розповідати третьокласникам про правила поведінки, погодьтеся, нудно. Про це вони й так чують чи не на кожному уроці. Викладачка Світлана Нестерович до цієї вікової категорії дітей має особливий підхід, адже такі діти ще хочуть гратися. З допомогою ляльок вона ставить сценки, читає Сухомлинського. Якщо в школі щось сталося, обговорює ситуацію разом з дітьми. На таких життєвих прикладах школярі вчаться мислити, вирішують: а як би я вчинив? Дитина - це особистість, яка має свою думку, і до якої треба прислухатися. 

Та найпопулярніший серед усіх - гурток юнкорів, на заняття якого добираються через місток навіть діти із сусідньої Хмельницької області. Пані Світлана налагодила творчу співпрацю з "дитячим куточком" (є така рубрика) в обласній газеті "Вільне життя", куди діти надсилають свої твори. Серед юних кореспондентів багато старшокласників. Тут їх навчають не лише початковим азам журналістики, а й допомагають освоїти складніші жанри: як написати замітку, взяти інтерв'ю.

На думку пані Світлани, творча праця дуже корисна, вона допомагає проявитись в дитині тим задаткам, які в школі могли залишитися непоміченими. Дуже ретельно на заняттях працюють над граматичними помилками. 

Суттєва особливість гуртка у тому, що завдяки активній пошуковій діяльності педагога діти беруть участь в багатьох конкурсах як обласного, так і всеукраїнського масштабу ("Податки очима дітей", "Розкрилля душі", шкільні поетичні змагання). І майже скрізь займають призові місця. 

Так, у конкурсі "Діти за чисту енергію", який проходив під патронатом Національної академії збереження енергоресурсів, дев'ятикласниця Юліана Нестерович зайняла перше місце. До речі, про Юліану. Перші місця дівчина займає не тому, що її мама "керує процесом", а тому, що має поетичний дар і літературний хист, який допомагають їй розвивати вчителі української мови та літератури Надія Боднарчук та Надія Квасніцька. 

Нещодавно разом з іншими дітьми Юліана змагалася у всеукраїнському конкурсі "Слово про вчителя" (журнал "Позакласний час") і увійшла в десятку переможців. З  Києва їй прийшла нагорода - нагрудний знак "Обличчя школи". Також Юліана посіла цього року перше місце на районному творчому конкурсі ім. Тараса Шевченка. А на "Пісенних Медоборах" у номінації декламування віршів переможцями стало багато інших гуртківців.

Нещодавно Юліана Нестерович гостювала в обласному Тернопільському літературному об'єднанні при спілці письменників. Юна поетеса читала свої вірші й отримала схвальні відгуки. Особливо припав до душі вірш у її виконанні "Допоки казка стукає у двері". 

Дехто з дітей не зважає на літні канікули і вже в серпні приходить на заняття, щоб поділитися враженнями від позашкільного життя.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео