«Добра книга про злу війну» - в Тернополі презентували «100 днів у полоні або позивний «911»

Журналіст із Черкащини та художник із Донецька видали книгу про те, як перебували у полоні.

Сьогодні у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулась презентація книги «100 днів у полоні або позивний «911». Автори – журналіст Валерій Макеєв та художник Сергій Захаров, кожен з яких пережив полон та був на волосині від смерті, адже в будь-який момент сепаратисти могли взяти їх «на розстріл».

Була розстрільна яма, і якщо казали на розстріл, то це вже означало все, кінець. Людей відводили туди і вбивали. За днів 40 там загинуло понад 70 людей. За що можна було потрапити у цю яму? Та за будь-що, наприклад: потрапив до нас молодий місцевий хлопець та й я його питаю за що, відповідь була така: я їй смс написав «м’ясо купи, борщ приготуй, а вона мені «Слава Україні». На посту зупинили, ах «Слава України», ребра поламали, побили і місяць на окопи.

Макеєв розповідає, що сепаратисти розстрілювали за буденні речі, не розбираючись хто, як і чому. Один з наглядних прикладів, місцеві пенсіонери, на яких «настукав» сусід, сказавши, що ті співчували «нацикам». Старших людей вночі затягнули в підвал, де з них жорстоко познущались, а вранці їх розстріляли.

Валерій Макеєв поділився з відвідувачами спогадами про полон:

- Невіруючих там немає, ті хто ніколи не молився, хто не знав жодної молитви, казали нам, незважаючи на те чи були вони росіяни, чи чеченці чи просто місцеві жителі: «Ти можеш помолитись, а ми просто послухаємо», просто унікальні речі.

Автор книги, навіть перебуваючи у полоні, залишався патріотом та не втрачав віри у краще майбутнє. 

- Їхав я на своєму мікроавтобусі, в мене якраз тоді загинуло 4 друзів, і писав я пісні і вірші, і в мене в бардачку завалялася одна з поезій «Мир наступит». На одному із допитів росіяни сказали: «На, читай, це у тебе в бардачку було, читай до кінця» і я читаю «Мир наступит, когда все уйдут…..но я верю в страну, в український народ». На що вони мені: «Ты веришь в этот народ? У вас нет страны, нет будущего», а я їм у відповідь «Вірю».

За словами Валерія Макеєва, його книга справляє велике враження на всіх, хто її читає. «Добра книга про злу війну» - так він її характеризує, або ж «як воювати з любов’ю». Також автор розповів, що першим читачем рукопису стала його мама.

- Написавши, я подумав, ну який з мене письменник і вирішив дати прочитати мамі. Вона прочитала і дзвонить до мене зі словам: «Cлухай приїдь, тут записався кожен двір – одна доба на прочитання книжки». Також була комічна ситуація, коли мій знайомий просить: «Слухай тут до мене приїхала теща з Росії, так і хочеться її задушити, можна їй книгу твою дати почитати?». Дав я почитати, приходить наступної суботи і каже «Теща змінилась. Прочитала і зрозуміла, що їм там говорять неправду».

На цей час автори книжки – Валерій  Макеєв і Сергій Захаров продовжують допомагати усім постраждалим на сході України. Наразі виношують ідею ще однієї художньої роботи.

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео