Тамара Коблик

Долина нарцисів починає цвісти у Закарпатті (відео)

Сезон цвітіння в долині зазвичай починається з кінця квітня та триває до середини травня

У Хустському районі Закарпатської області Долина нарцисів вже приймає перших відвідувачів. Про це пишуть на сторінці Карпатського біосферного заповідника у фейсбуці.

Нарциси грайливо трясуть своїми головками при кожному подиху легкого весняного вітерця. Так вони вітаються з гостями, - йдеться у повідомленні. - Не встигли у вихідні помилуватися цим дивом? Не біда, бо цвітіння нарцисів наразі не досягло свого піка і продовжуватиметься ще близько 2-3-х тижнів.

В сучасному світі нарциси ростуть у вазонах на подвір’ях будинків або зустрічаються на балконах багатоповерхівок. Проте, мало хто знає, що вони полюбляють рівнини високогірних земель. Справжні долини нарцисів знаходяться в румунських Карпатах, Альпах, на Балканах… та в Закарпатті. Однак, Долина нарцисів у Хусті (а точніше – у селищі Кіреші, за 6 км від самого м. Хуст) вигідно відрізняється від своїх «побратимів» в інших куточках Європи тим, що розташована не на високогір’ї, а тому відкрита для споглядання численним мандрівникам. Зокрема, Долина нарцисів поблизу Хуста знаходиться на висоті 200 метрів над рівнем моря, в той час, як в балканських країнах та Румунії ці квіти ростуть на висоті 2000 метрів.

Долина нарцисів поблизу Хуста – це найбільший осередок нарциса вузьколистого не тільки в Закарпатті, але і у всій Центральній Європі. З 1980 р. ця рідкісна квітка занесена до Червоної книги України.

На сьогодні Долина нарцисів поблизу м. Хуст може похвалитись близько 500 видами різних рослин. Якщо вас цікавлять рідкісні екземпляри, які занесені до Червоної книги України – не проходьте повз, адже тут знайдеться аж 15 з них! Також на території заповідника зустрічаються 104 види птахів та багато цікавих тваринок.

Сезон цвітіння в Долині починається з кінця квітня та триває до середини травня. Піком тут вважають 10−15 числа травня, в цей час долина осипається білим цвітом чарівних дзвіночків. Краєвиди та «готовність» Долини нарцисів до фото, як і багато чого в Карпатах, залежить від погоди. 

Читайте також: Сакури, магнолії, райські яблуні: де шукати у Тернополі (відео)

Мільйони квітів: на сусідній Буковині розцвіли тюльпанові поля (фото)

Долина нарцисів розквітла у місті на Тернопільщині (фото)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео