Анастасія Кисіль

«Донорство - благородна справа, ціною якої є життя»: лікарня з Тернопільщини започатковує щотижневий День донора

IMG_5650

У зв'язку із закриттям Теребовлянської станції переливання крові та необхідністю компонентів крові для жителів громади лікарня започатковує щотижневий День донора. Лікарі кажуть, що здавати кров корисно.

Про це написали на офіційній сторінці у Facebook Теребовлянської міської лікарні.

У медзакладі пояснили,  чому донорство є важливим:

- це благородно та необхідно. Кожна 4-та людина протягом життя потребує донорської крові;

- це корисно. Донори живуть на 5 років довше;

- це зручно та безпечно! Для оформлення на здачу крові Ви втратите 30-40 хв. Вашу кров безкоштовно обстежать на наявність гепатитів В та С, ВІЛ, сифіліс.

Також донор отримує бонус - гарантований законодавством вихідний у день здачі крові та ще 1 додатковий вихідний протягом року.

Але перед здачею крові та її компонентів є правила, яких важливо дотримуватися:

- вік донора від 18 до 65 років;

- маса тіла понад 50 кілограм;

- мати добре самопочуття та виспатись; - взяти з собою документ, що посвідчує особу; - напередодні можна вживати відварні крупи, нежирні м'ясо та рибу, фрукти, овочі, соки, житній та нездобний хліб; - у день здачі крові обов'язково повинен бути легкий сніданок (варена крупа на воді, сік, чай, печиво); - напередодні виключити смажену їжу, масло, сало, жирні рибу та м'ясо, молоко, сметану, яйця та банани; - за 48 годин виключити вживання алкоголю; - перед донацією не вживати аспіринові ліки (72 год);

- Донорство - благородна справа, ціною якої є життя! У невідкладних станів, які потребують донорської крові, на жаль, немає відпочинку, - пишуть у дописі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео