Юлія Пацкаль

«Доводиться відчиняти вікна»: одні тернополяни скаржаться на спеку у квартирах, інші - на холод

Якщо батареї холодні або навпаки - надто гарячі, потрібно звертатися до жеку чи ОСББ, радять у «Тернопільміськтеплокомуненерго»

У одних квартирах спекотно, аж доводиться відчиняти вікна, у інших - батареї ледь теплі або взагалі холодні. У Тернополі розпочався опалювальний сезон, однак роботою централізованого опалення задоволені не всі. Проблеми з теплопостачанням тернополяни обговорюють у соцмережах. 

Чому у одних квартирах холодно, а у інших доводиться відчиняти вікна через спеку? Куди скаржитися у таких випадках? - відповіді на ці питання шукали журналісти Терену. 

Кілька днів як у місті включили опалення! Стало комфортніше. Проте відчуття таке, що скоро знову доведеться «гріти вулиці міста Тернополя». Я про те, що у зимовий період доведеться відчиняти вікна для нормальної температури у домівці. А як справи із опаленням у вашій квартирі? - запитує у фейсбуці Святослав Абрам’юк.

“Не хочемо платити за вивітрене тепло”

У коментарях тернополяни описують різні ситуації. У когось дома спекотно, доводиться відчиняти вікна або ставити їх на мікровентиляцію. 

Подивилася по вікнах у будинку і зразу, видно в кого централізоване опалення - вікна відкриті, - пише Oleksandra Kozak.

Люди хвилюються за високі платіжки, які прийдуть у кінці місяця. Мовляв, з таким опаленням - спекотно і у квартирі, і у рахунках. 

Я люблю, коли тепло, але зараз занадто. Не хочу платити гроші за вивітрене тепло, - зазначає Oksana Marynovych.

Інші ж користувачі розповідають, що у них батареї гріють слабо або взагалі опалення ще не увімкнули. 

Так, Лілія Майка пише, що у квартирі з централізованим опаленням, де проживають її батьки, зараз +18, а взимку зазвичай ще холодніше. 

І в моїх батьків в квартирі з ЦО батареї холоднющі. Щороку одне те ж: оплата по максимуму, а тепло - по мінімуму, - пише Неля Чухрай. 

Тернополяни обурюються, чому так нераціонально використовують енергоносії у такий складний час, коли на всьому потрібно економити. Також люди просять місцеву владу дати дозволи на індопалення. Адже тоді кожен сам собі господар, може регулювати температуру повітря у квартирі і не переплачувати зайвого. 

Звертайтесь до жеку чи ОСББ

Як повідомили у пресслужбі КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”, теплоносій подається відповідно до температури зовнішнього повітря та затвердженого температурного графіка.  Система автоматизована, а це означає, що коли за вікном плюсова температура, то прилади обігріву не повинні бути гарячими. Якщо прилади обігріву не працюють або ж, навпаки, надто гарячі, виникає необхідність втручання у внутрішньобудинкові мережі теплопостачання, відтак мешканці повинні звернутися у своє обслуговуюче підприємство (жек - ред.) або до голови ОСББ.

Найбільш поширеною причиною  відсутності тепла у квартирі є  заповітрені батареї, але факторів, що впливають на якість опалення у будинку, безліч, наголошують у “Тернопільміськтеплокомуненерго”. 

Найбільше  скарг із багатоповерхівок, де так звана «змішана» система опалення – є і абоненти централізованого опалення, а також є абоненти з автономним опаленням.  Розбалансувати систему теплопостачання можуть і втручання мешканців у систему, коли ті проводять заміну приладів обігріву, рушникосушок тощо у своїх  квартирах. Тому при зверненні у обслуговуюче підприємство необхідно вказувати номер квартири, адже часто буває так, що тепло відсутнє у одному помешканню зі всього стояка, - радять у комунальному підприємстві.  

Іноді фахівці проводять розповітрювання із підвалу, а часом необхідно для цього прийти у конкретне помешкання. Якщо мешканці там відсутні або ж не дають доступу до комунікацій, то від цього можуть потерпати усі сусіди. У підприємстві закликають не зволікати, а повідомляти про проблему за адресою – в обслуговуюче підприємство, а також сприяти роботі комунальників. 

Якщо тепла немає у цілому будинку або ж у кількох, то, ймовірно, є якась аварійна ситуація на котельні. Про це завжди інформують на сайті teplo.te.ua або ж у системі Citybot, - зауважили у “Тернопільміськтеплокомуненерго”.

Нагадаємо, 4 листопада у Тернополі розпочався опалювальний сезон. Згідно з опитуванням Терену у телеграмі, теплі батареї цього дня були не у всіх. З 296 людей, які взяли участь у опитуванні, теплі батареї були у 35%, холодні - у 65.

Результати опитування

Фото Терену та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео