Ростислав Фук

Друга бустерна доза вакцини проти COVID-19: кому робити

Якщо людина не належить до групи ризику та не має 60 років – наразі робити другу бустерну дозу не рекомендовано, кажуть медики

В Україні дозволили другу бустерну дозу вакцини проти COVID-19 людям із груп ризику, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, пишуть на сторінці Тернопільської міської лікарні №2.

Зокрема, до груп ризику, яким рекомендований другий бустер, належать:

  • люди віком понад 60 років;
  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;
  • люди з інвалідністю;
  • люди з імуносупресією;
  • люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів – https://bit.ly/NTHEI_16_06_2022);
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями.
  • Для другої бустерної дози рекомендовано застосовувати мРНК-вакцину — наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer. Інтервал має становити щонайменше 4 місяці.

Дослідження показали, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для людей віком понад 60 років і людей з імунодефіцитом.

Якщо людина не належить до групи ризику та не має 60 років – наразі робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19 не рекомендовано.

Попередні дані досліджень свідчать, що у молодих людей без хронічних хвороб користь від додаткової бустерної дози мінімальна. Тому здоровим людям до 60 років, вагітним без супутніх захворювань, які збільшують ризик тяжкого перебігу COVID-19, групам професійного ризику, як-от медичні працівники, наразі не рекомендовано отримувати бустерну дозу щеплення, – кажуть медики.

Усі люди від 18 років можуть отримати одне бустерне щеплення через 6 місяців після первинного курсу вакцинації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео