Олена Чепіль

Двоє юнаків з Тернопільщини відроджують українські старовинні пісні

Юнаки хочуть зберегти давні пісні для майбутніх поколінь. Відеозаписи у виконанні співаків підкорюють соцмережі  

Відроджувати українські стародавні пісні вирішили двоє юнаків з Тернопільщини. Хлопці з гарними голосами виконують пісні та публікують відеозаписи у соцмережах, що отримують тисячі переглядів та чимало позитивних відгуків.  

Павло Мандзюк та Дмитро Лилик із Винятинців Заліщицької громади вже кілька років займаються співом, є учасниками місцевого хору. Об’єднує хлопців любов до старовинних пісень. 

Любов до музики я перейняв від батьків. Мама співає, а тато грає на гітарі. Мені не до вподоби сучасні українські та закордонні пісні. У ці тексти автори вкладають дуже мало змісту, в той час як раніше кожна пісня мала свою історію. Емоційне навантаження таких пісень не зрівняти ні з чим, – розповідає Дмитро Лилик.

Ідея створення та поширення у соцмережі українського пісенного контенту зародилася після повномасштабного вторгнення. 

Ми почали співати та поширювати давні пісні із березня 2022 року. Першою записали нашу авторську пісню “Війна в Україні – велика біда”.  Вона сподобалась та зачепила багато людей, які бачили наше відео, – розповідає Павло Мандзюк.

Більшість пісень, які записують, хлопці почули від літніх людей. Серед них: “По той бік гора, по цей бік друга”, “В саду осіннім айстри білі” тощо. На створення відеозаписів йде чимало часу та зусиль. 

Робимо все поетапно. Спочатку знаходимо потрібну пісню. Протягом 2-3 годин проводимо репетицію. І лише після цього починаємо запис. Іноді переписуємо все по кілька разів. Все залежить від складності пісні, - кажуть юнаки.

Павло Мандзюк та Дмитро Лилик вже поширили у соцмережі кілька десятків пісень. Серед найпопулярніших – «Стою я в лісі самотою», яка набрала в фейсбуці 200 тисяч переглядів.

У соцмережах можна знайти кілька десятків пісень у виконанні Дмитра та Павла. У коментарях користувачі активно висловлюють своє захоплення.

Людям подобаються і пісні, і наше виконання. Ми стараємось не просто поширити ці пісні, а в такий спосіб хочемо їх зберегти на майбутнє, - зазначає Дмитро Лилик.

Знайти відеозаписи старовинних пісень у виконанні Дмитра і Павла можна на сторінці “Тернопільщина – рідний край” у фейсбуці. 

Читайте також: Город, господарка, церква, невістка: тікток-блогерка з Тернополя знімає гумористичні відео про село

Фото надані Павлом Мандзюком 

Вибір читачів за тиждень

Відео