Євгенія Цебрій

Двоє засуджених за вбивство активіста з Тернопільщини вже вийшли на волю (фото)

на основну

Організатор і пособник, засуджені за вбивство громадського активіста з Тернопільщини Віталія Ващенка, вже вийшли на волю за законом Савченко. Тим часом Верховний суд розглядає касаційні скарги потерпілої у справі дружини активіста, прокуратури та чотирьох засуджених.

Касаційний розгляд розпочався ще у жовтні минулого року. Відтоді призначили вже два засідання, однак обидва довелося перенести з вини засуджених. Вдова Наталія Ващенко вважає, що таким чином вони просто намагаються затягнути процес.

Нагадаємо, громадського активіста, члена ГО «Народна рада», депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка 26 травня 2016 року побили кийками, завдавши важких травм, від яких він помер у лікарні. Сиротами залишились двоє синів.

2 квітня 2018 року Зборівський районний суд засудив фігурантів справи Олександра Закутнього та Максима Кондратенка на 14 років позбавлення волі. Олексія Цимбалюка – на 13, Станіслава Бабенка – на 4. Проте апеляційний суд скасував вирок і повернув справу на новий розгляд.

IMG_20200703_121027-1536x1152
IMG_20200703_121027-1536x1152

Повторно справу розглядав Тернопільський міськрайонний суд, який 3 липня 2020 року виніс вирок. До слова, під час судових дебатів прокурор та дружина Віталія Ващенка просили суд найвищої міри покарання для обвинувачених  – довічного позбавлення волі. Проте цього не сталося.

Організатору вбивства Олександру Закутньому суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 10 років. Пособник злочину Сергій Бабенко отримав 8 років і 6 місяців. Виконавців Максима Кондратенка засудили до 13 років і шести місяців, а Олексія Цимбалюка - до 13 років.

Тернопільський апеляційний суд залишив вирок суду першої інстанції без змін. Тому потерпіла та прокуратура подали касаційну скаргу до Верховного суду. У касаційній скарзі вони просять скасувати рішення апеляційної інстанції і повернути справу на повторний розгляд.

Як розповіла «Терену» Наталія Ващенко, перше засідання Касаційного кримінального суду відбулося у жовтні минулого року. Однак його перенесли, оскільки не з’явився один з підсудних Станіслав Бабенко, який на той час вже встиг вийти на волю за законом Савченко. Згідно з цим законом один день в СІЗО зараховується за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання.

Олександр Закутній на той час ще був у СІЗО і брав участь у засіданні онлайн. Однак і він наприкінці грудня минулого року вже вийшов на волю.

IMG_20200703_121056-1536x1152
IMG_20200703_121056-1536x1152

На друге засідання Касаційного кримінального суду, яку відбулося 20 січня, не з’явився ні Бабенко, ні Закутній. Однак останній надіслав заяву, щоб слухання проводили без його участі. Двох виконавців Кондратенка і Цимбалюка доправили на засідання із СІЗО. Цимбалюк наполягав в суді, що хоче змінити адвоката через розбіжність у позиціях. Колегія суддів відклала засідання вже вдруге.

- Організатор вбивства Закутній, якому до речі, перекваліфікували справу зі ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) на ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) за 5 років у СІЗО відбув весь свій термін, - каже Наталя Савченко. – На Бабенко, ні Закутній не зацікавлені приходити на ці засідання, бо вони вже на волі. І якщо Верховний суд скасує рішення апеляційного суду і поверне справу на повторний розгляд, я не вірю, що вони будуть з’являтися на засідання. Це не в їх інтересах. Вони тим часом можуть взагалі втекти і виїхати з країни. 

Щодо замовника вбивства активіста, то він досі не встановлений. За словами Наталії Ващенко, матеріали цієї справи знаходяться у іншій області.

- Я час від часу цікавлюся як просувається слідство. Мені постійно кажуть, що напрацювання є, над справою працюють, - каже потерпіла.

Зазначимо, що у справі вбивства Віталія Ващенка за всі роки у різних судах відбулося понад сотню засідань. Наступне - у Касаційному кримінальному суді відбудеться 7 квітня.

Фото: авторки та svoboda.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео