Орест Сарматський

Експерт назвав причини, чому фермери не поспішають викуповувати землю (Агроновини)

2901 (Copy)

Переважна більшість земельних угод — це найчастіше узаконення домовленостей, яких досягли аграрії та селяни-орендодавці раніше, до запуску ринку землі. 

Про це повідомив віцепрезидент Союзу сільськогосподарських та обслуговуючих кооперативів України Віталій Львов.

За його словами, ринок запрацював, але досить мляво. Поки що важко сказати, як далі буде розвиватися процес. Фермери не надто активно купують паї. Укладені угоди переважно стосуються ділянок, які вони мають в оренді. Найчастіше таким чином узаконюють раніші домовленості про продаж.

Фермери зацікавлені в купівлі землі, яку обробляють, оскільки прагнуть зберегти свій земельний банк. Однак їх стримують три чинники: власники паїв не поспішають продавати їх, бо розуміють, що земля дорожчатиме. У фермерів недостатньо вільних коштів. Процес могли б прискорити дешеві доступні кредити для аграріїв (від 5 до 10% річних), але наразі їх немає.

Ніхто з фермерів і не думає скупити по 100 га за найближчі два роки, наголошує Віталій Львов.

Експерти прогнозують обвал цін на товарне яблуко 

Цього року садівники України та Європи очікують рекордно високий врожай яблук. 

Проте через велику кількість пропозицій, а також складнощі з експортом в Азію вартість яблук може значно знизитись. 

На думку експертів, в цьому році ціни на яблука можуть досягнути рівня 2019 р., де середня ціна за сезон була близько 6-7 грн/кг. 

Зазначається, що погодні аномалії, такі як град чи сильний дощ, можуть нашкодити врожаю, що може вплинути на його вартість. Однак на сьогодні прогнозується високий врожай яблук в нашій країні і Європі.  Хоча остаточна ціна буде сформована у вересні після того, як фермери зберуть урожай.

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Передбачається, що реалізація локального продукту буде здійснюватися всередині країни та відправлятися на експорт. Україна з року в рік нарощує свою присутність в Саудівській Аравії, ОАЕ, Індонезії, Сінгапурі, Європі. 

При цьому на ринки азійський і східних країн яблука постачають морем, а морська логістика зараз переживає не найкращі часи.

Зараз це дорого і складно. Якщо вирішаться проблеми морської логістики, то яблуко попливе в Азію та арабські країни. Надіслати до Європи набагато простіше, позаяк його доставляють автотранспортом.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео