Ростислав Фук

Експерти розповіли, чи зростуть ціни на соняшник

У зв'язку з війною цього року на ціни тисне додатковий фактор – логістичний

соняшник

На початку місяця ціни на соняшник обвалились. Це стало несподіванкою для фермерів, які ще не оговтались від рекордно низьких цін на пшеницю. Про це йдеться у матеріалі «Цінова аналітика: чи чекати зростання вартості соняшника та коли» на Kurkul.com, пише agronews.ua.

Як повідомив аналітик консалтингової компанії Barva Invest Павло Хаустов, просідання ціни соняшнику під час жнив очікуване. Проте в цьому специфічному році на ціни тисне додатковий фактор – логістичний.

Він зауважив, якщо порти продовжать працювати в поточному режимі, то ближче до зими очікується відновлення ціни. Попри таку думку, фахівець виключає можливість цінового ралі. І стримуючим фактором тут знову виступає логістика. Пропускна здатність українських портів все ще в рази менша, ніж до повномасштабного вторгнення.

Загалом експерт радить «притримати врожай, оскільки в майбутньому ціна має вирости у порівнянні із поточною». При цьому фермер має усвідомлювати свої можливості та обмеження при продажі врожаю і «тримати» тільки те, що в майбутньому зможе оперативно продати.

Перш за все, радимо дивитись на свої спроможності, прогнозувати дії на 2 кроки далі, ніж зазвичай. А головне — стратегія продажів має базуватись на вашому переконанні чи буде далі діяти зерновий коридор, — порадив представник Barva Invest. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео