Орест Сарматський

Експорт українського насіння зріс 30% (Агроновини) 

1701 (Copy)

Експорт насіння зернових та олійних культур за січень-вересень 2020 року склав $16,5 млн, що на 30,0 % перевищило річний показник 2019 року у $12,7 млн. Це – найкращі показники за останні 10 років. 

Про це поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, повідомляє сайт інституту.

За його словами, у структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза. Обсяги поставок цього виду продукції на зарубіжні ринки за дев’ять місяців 2020 року у вартісному вимірі становили 12,2 млн дол. США, а частка насіння кукурудзи у вітчизняному експорті склала близько 74 %.

1702 (Copy)
1702 (Copy)

Поголів’я свиней в господарствах населення може скоротитися до рекордно низького рівня

На початку 2021 року кількість свиней у присадибному секторі встановить новий антирекорд  — до 2 млн голів.

Такі прогнози озвучують у пресслужбі асоціації «Свинарі України».

— Щороку на початку лютого дані державної статистики фіксують мінімальну чисельність свинопоголів'я в Україні. Така сезонність для присадибних виробників свинини обумовлена більшими витратами на утримання свиней, зокрема їх годівлю. Наразі вже спостерігаємо майже 8% відхилення кількості свиней у таких господарствах: 2,57 млн голів на початок листопада 2020 року проти 2,78 млн голів роком раніше, — пояснюють аналітики АСУ.

За словами експертів, якщо екстраполювати таке «відставання» на кількість свиней в господарствах населення на початок лютого, то у 2021 році цей показник складе 2,1 млн голів.

Водночас, враховуючи нижчу врожайність зернових, здороження кормів, слабшу вираженість передріздвяного та передвеликоднього цінових піків та закриття основного каналу збуту для вирощених присадибно свиней — агропродовольчих ринків — через COVID-19, можна очікувати, що все більша кількість населення буде скорочувати кількість відгодовуваних тварин або ж повністю відмовлятися від їх вирощування.

Тож якщо протягом останніх п’яти років поголів'я у присадибному секторі скорочувалося в середньому на 8%, то за підсумками 2020 року «відставання» може перевищити 10%. Унаслідок цього, на початку 2021 кількість свиней, утримуваних на присадибних ділянках, може впритул наблизитися до 2 млн голів, сказали в АСУ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео