Віра Олександрович

Електронну петицію про встановлення індивідуального опалення просить усіх підписати міський голова Тернополя

Виконком1 (1)

Петицію про встановлення індивідуального опалення, подану на сайт мерії, розглянули на засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради сьогодні, 31 березня.

Реагуючи на звернення жителя нашої громади від 15 березня 2021 р., присутні ухвалили рішення дозволити споживачам встановлювати індивідуальне опалення в порядку, введеному згідно із чинним законодавством України. Втім, є одне «але».

– Ми всі мусимо діяти в межах чинного законодавства, – пояснює мер Сергій Надал. – Суть отриманої петиції – «дозволити встановлення індивідуального опалення». І ми дозволяємо встановлювати індивідуальне опалення всім охочим. У цьому немає жодних обмежень, крім технічних, які можуть не погодити проектанти. Проблема – не у встановленні, а в можливості від’єднатися від централізованого опалення. Ця проблема виникла, на жаль, через наше недосконале законодавство. 

Нагадаємо, народні депутати начебто прийняли Закон, що дозволяв усім охочим встановлювати індопалення, але після того Уряд прийняв постанову, якою чітко обмежив число тих, хто має право мати власне тепло.

– Тому сьогодні ми прийняли рішення виконкому, що міська рада не заперечує проти встановлення індопалення, – продовжує він. – Окремим пунктом ми підготували звернення до всіх народних депутатів від Тернополя і Тернопільщини, щоб вони внесли відповідні зміни до діючого закону і постанови Кабміну, що дали б змогу відключатися від опалення і гарячої води всім, хто має для того бажання і технічну можливість.

Виконком4
Виконком4

До речі, реагуючи на електронну петицію тернополянина, міський голова особисто зареєстрував електронну петицію на сайті Верховної ради України – щодо внесення змін у чинне законодавство в частині надання дозволу на відключення споживачів від централізованого опалення і постачання гарячої води.

– Звертаюся до усіх жителів Тернопільської громади з проханням підтримати і підписати цю електронну петицію. Давайте всі разом спробуємо вплинути на наших народних обранців, – додає Сергій Надал. – Нехай вони нарешті внесуть зміни у законодавство. 

У мерії наразі рекомендують усім від’єднуватися від централізованого опалення цілим будинком. Поки що це – єдиний законний спосіб встановити індопалення. За останніх кілька років такою можливістю скористалися понад 15 будинків.

Довідка. Відповідно до Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, станом на 31 березня 2021 р. відключитися від систем централізованого опалення (теплопостачання) і встановити систему індивідуального опалення власники квартир та нежитлових приміщень багатоповерхівки можуть лише цілим будинком або у тому випадку, якщо не менше 50% квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку вже відключені від цих систем.

Фото з трансляції засідання виконкому на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео