Орест Сарматський

Фермер вирощує картоплю під соломою (Агроновини)

2001 (Copy)

У селі Бутове Заріченського району фермер Василь Крупко вирощує картоплю за новітньою технологією – під соломою. 

Про це пише agronews.ua. 

Для своїх дослідів фермер відвів 0,01 га землі. Експеримент виявився успішним на стадії сходів.

– Ранньою весною насіннєву картоплю розклав на неораній землі рівномірними симетричними рядами, а зверху накрив торішньою соломою. Весь час дбав, щоб покриття не понівечив вітер, та чекав сходів, – каже Василь Крупко.

Він зауважив, що припустився декілька помилок: пізно посадив картоплю та використав мало соломи. Радить за цією технологією садити плоди відразу після танення снігу, адже під соломою урожай не боятиметься приморозків, але часу для сходів знадобиться більше.

– Вкривати треба дещо більшим та рівномірним шаром, адже так можна уникнути бур’янів. Також обиратиму надалі ділянку ретельніше — без ямок. І збирати врожай буде легко — просто зняти солому. А що вродить, побачу восени, – каже Василь Крупко.

2002 (Copy)
2002 (Copy)

Фермер акліматизував європейських овець і вивів власну породу для Карпат

Василь Стефурак акліматизував європейських овець і вивів власну породу для проживання в українських Карпатах.

Пан Василь – Голова ГО «Асоціація вівчарів», переможець бізнесово-розважального реаліті «Громада на мільйон» в  рідному краї Коломиї, досягає великих успіхів селекціонуючи овець. Та є єдиний в Україні хто робить хамон з баранини. Про свої досягнення, плани, проблеми та перспективи у газузі вівчарства фермер поділився з agronews.ua.

– Коли йдеться про вівці, трембіту, ліжники та інші вироби з вовни, завжди виникають асоціації з Карпатами. Власне, що символізують вівці для корінних гуцулів? Для гуцулів вівці є сакральними тваринами. Які супроводжують нас все життя, коли дитина народжується стелять овечий ліжник, коли випроводжають в інший світ – у домовину стелять ліжник. Також існує повір’я, що під молоду стелять ліжник, для тих хто бажає хлопчика. Тому вівці це наша основа. Звісно у нас є корови, кози, коні, інші тварини, але гуцули споконвіку займалися вівчарством, оскільки рослинництва в горах нема, то багато не посадиш. Овець можна врятувати, перегнати, а ще в них пасивний захист у природі. Велика користь і від овечого молока та бринзи, які багаті на кальцій і мікроелементи, якщо врахувати, що тварин випасають високо в горах, де ростуть лікарські рослини, – розповів вівчар.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео