Орест Сарматський

Фермерам нереально взяти кредит за держпрограмою «5-7-9%» (Агроновини)

2201 (Copy)

Позика за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» недоступна для фермерів, оскільки банки вимагають у заставу майно.

Про це розповів Олексій Трегубов, керівник органічного ФГ «Стариця», передає Агравері.

- Кредити за програмою «5-7-9%», на які начебто теж можуть розраховувати фермери, насправді не працюють. Коли ми цього року хотіли отримати підтримку за цією програмою на будівництво теплиці, отримали відмову від банку, оскільки вони надають кошти лише на те, що можуть в разі чого продати — техніка або обладнання, — розповідає Олексій Трегубов.

За його словами, коли його господарство планувало будівництво теплиці потрібно було оформляти в заставу квартиру чи машину. Але фермери, як правило, весь отриманий прибуток вкладають у розвиток і розширення.

- Тому нам потрібні такі програми кредитування, якби вони правильно діяли, але отримати такий кредит практично неможливо, — пояснює керівник органічного ФГ «Стариця». Крім цього, господарство мало негативний досвід із започаткування зеленого туризму.

Ще три роки тому були напрацювання та обговорення розвитку цього напрямку з Департаментом розвитку АПК Київської області, але далі слів справа не зрушилась.

- Ми знаходимося в 50 км від Києва під Борисполем. Люди можуть приїздити на ягідник, збирати ягоди чи овочі. Якби була зацікавленість з боку місцевої влади, ми би поставили будиночки апітерапії, облагородили ставок і розвивали зелений туризм, адже бажаючих виїхати з міста та відпочити на природі, думаю, було б достатньо, — вважає Трегубов.

Слід зауважити, що на Київщині на відміну від інших областей відсутня регіональна програма підтримки для виробників органічної продукції.

 

До 80% ринку овочів в Україні перебуває в тіні

2202 (Copy)
2202 (Copy)

Обсяг овочевого комерційного ринку в Україні в оптових цінах становить близько 60 млрд грн, та 80% його перебуває в тіні.

Про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації (УПОА), повідомляє Агрополіт.

- Найбільшою проблемою галузі є тіньовий сектор, який сягає 75-80% від загального обсягу, що в грошовому еквіваленті становить 40 млн грн. Частка роздрібних мереж під час продажу платять ПДВ на овочевому роздрібному ринку України не більший від 15%. Більш того, цінові коливання на внутрішньому ринку іноді перевищують 1000% на рік, – наголосив директор УПОА Федір Рибалко.

Серед інших проблем в овочівництві фахівець виділив зростання імпорту овочевої продукції і зниження експорту.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео