Божена Волинець

Фінансова підтримка за кошти обласного бюджету: у Тернополі презентували проєкти, розроблені інститутами громадянського суспільства

265178068_1557351444639464_8378957342012053749_n

Вчора, 15 грудня, у приміщенні Тернопільської обласної державної адміністрації відбувся  ІІ етап конкурсу – відкритий захист проєктів, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2022 році за рахунок коштів обласного бюджету.

До участі у ІІ етапі конкурсу було допущено 12 конкурсних пропозицій від 7 громадських організацій.

Першою представила свій проєкт «Традиції сіл, традиції шкіл» представниця громадської організації «Файна громада», що із села Байківці. Актуальність і необхідність даного задуму – за допомогою концертних програм, виставок робіт народних майстрів та майстринь Тернопільщини зберегти і примножити українські традиції, культуру, пам'ять про предків та вшановувати воїнів АТО.

Фото 1 (Copy)
Фото 1 (Copy)

Бережанська міська громадська організація «Рідне місто» виступала із проєктом «Політ на Дирижаблі Джоуля».

- Це табір, який діяв улітку цього року на території лабораторії біології та екології «Голицький біостаціонар» Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка. Там для діток проводили тематичні заняття з хімії, фізики, біології, а також екскурсії по території ботанічного заказника, заняття з поліцейськими, пожежниками Тернопілля та заняття з профорієнтації, - розповідає представниця.

Фото 2jpg (Copy)
Фото 2jpg (Copy)

Ця ж організація демонструвала ще проєкт – «Популяризація історії Бережанського краю шляхом проведення щорічної наукової конференції «Бережанська гімназія: сторінки історії», найголовніша мета якого  – укласти списки усіх, хто навчався в Бережанській гімназії (1789-1944) та проєкт «Підвищення якості проведених заходів громадського сектору Бережанської громади шляхом покращення інституційної спроможності громадського простору «Рідне місто».

Фото3 (Copy)
Фото3 (Copy)

Фото 4 (Copy)
Фото 4 (Copy)

Громадська організація «Екологічний прорив» з міста Кременець теж завітала не з одним проєктом. Представниці ознайомили слухачів із програмами «Етнофестиваль «Живе джерело» та «Збирання та сортування твердих побутових відходів».

- Наша ціль – презентація фольклорного багатство, духовно-матеріальних цінностей народу; збагачення духовності народу; поширення національної ідеї та культурних досягнень Волинського краю; об’єднання творчих музичних колективів, усіх хто у своїй творчості звертається до скарбів української народної музики та пісні; створення широкого майданчика для спілкування, а також виявлення нових творчих колективів й особистостей, - зазначає Віта Шеремета, авторка проєкту «Етнофестиваль «Живе джерело».

Фото 5 (Copy)
Фото 5 (Copy)

Поставлене завдання другого проєкту -  очистити довкілля від речовин, які довго розкладаються в природі.

- Реалізація проєкту сприятиме залученню молоді до природоохоронної діяльності, оздоровлення середовища, забезпечення екологічної безпеки та стійкого розвитку суспільства. Новаторство полягає у впровадженні європейський стандартів збирання та сортування твердих відходів. У нас багато активної молоді, яка б з радістю брала участь у цьому, - констатує представниця проєкту «Збирання та сортування твердих побутових відходів».

Фото 6jpg (Copy)
Фото 6jpg (Copy)

ГО «Клуб історичної реконструкції «Патріот» презентувала три історичні проєкти – «Театралізоване історичне дійство «Зборівська битва», «Театралізоване історичне дійство «Листопадовий чин» та «Театралізоване історичне дійство «Бій над Збручем».

За словами представника проєктів, два з них мали змогу уже реалізувати й оскільки міськими жителям сподобалось відчути на собі історичні події минулих століть, хотіли б повторити ще.

Фото 7 (Copy)
Фото 7 (Copy)

ГО «Я зможу» виступили з проєктом «Просвітницька діяльність на тему соціального підприємництва, збільшення кількості доступних друкованих матеріалів для соціально незахищених верств населення Тернопільщини». Їхня мета – ознайомити населення Тернопільщини з можливостями розвитку соціального підприємництва, навичками проєктного менеджменту та складанню бізнес-планів для запуску власного бізнесу.

Фото 8 (Copy)
Фото 8 (Copy)

ГС «Молодіжний Центр Тернопіль» репрезентувала програму «Проведення навчального семінару вакансій та кар’єри, зокрема для внутрішньо переміщених осіб та вразливих категорій молоді «День Кар’єри – Новий Формат». Його основна мета – розвиток та об’єднання потенціалу молоді у Тернополі.

- Суть проекту в один день учасники проекту діляться на певні групи – 20, 30 людей і їдуть на екскурсії автобусами на підприємства, де потенційно можуть працювати. Ці підприємства презентують на місці, безпосередньо, свої вакансії. Там можна подивитися на умови праці, познайомитися з працівниками, - каже  представник даної програми

Фото 9 (Copy)
Фото 9 (Copy)

Останнім демонстрував проєкт «Е-туризм» представник громадської організації «Молодь Кременеччини». Саме цей проєкт орієнтований на самостійний туризм. Як було зазначено під час презентації, в умовах коронавірусу групові екскурсії не дуже популярні. Наразі часто подорожують сім’єю або ж в оточенні друзів. Й тепер мало хто користується послугами екскурсовода, заміна цьому-інформація в Інтернеті. Отож проєкт спрямований на розроблення інформаційних таблиць, зокрема й на маловідомі пам’ятки та двох мап.

Фото 10 (Copy)
Фото 10 (Copy)

Усі організації розповіли не тільки про задум проєкту, а й про очікувані результати, цільову аудиторію та кошторис витрат, який би хотіли отримати на реалізацію.

Більшість почутих проєктів були успішно реалізовані громадськими організаціями цього року. У наступному році їх ініціатори та творці прагнуть повторити подібне, але бажають удосконалити задля кращого результату.

Про те, хто переміг й отримає кошти для здійснення мети, стане відомо згодом, після засідання комісії.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео