Глибоке зволоження: рішення для боротьби із сухістю шкіри

На правах реклами

Тьмяна, шорстка, суха шкіра обличчя може бути косметичним дефектом для деяких людей, але перш за все вона викликає дискомфорт. Вона часто викликає відчуття стягнутості, а також локальне лущення та свербіж. На щастя, правильно зволожувати шкіру та покращувати її стан зовсім не складно - варто лише звернути увагу на кілька факторів і внести деякі зміни, і це неприємне явище залишиться в минулому [1].

Догляд за сухою шкірою обличчя має бути добре продуманим та комплексним. Бепантен крем - це препарат з різноспрямованою дією. Застосовується для зменшення свербежу та почервоніння при подразненні неушкодженої шкіри: сухість шкіри та атопічний дерматит. Спеціальні ліпіди LLT (технологія ламелярних ліпідів), що містяться в кремі Бепантен, мають структуру, подібну до природних міжклітинних ліпідів в епідермісі. Крім того, крем Бепантен забезпечує оптимальне зволоження шкіри ззовні (завдяки вмісту доглядових ліпідів), а також стимулює природні механізми зволоження шкіри та забезпечує оптимальні умови для природного процесу її регенерації (завдяки наявності декспантенолу).

Ознаки сухості шкіри

Шкіра - найбільший орган людського тіла. Вона виконує багато важливих функцій, таких як захист органів від зовнішніх факторів, передача подразників з навколишнього середовища, участь у терморегуляції та обмінних, секреторних і всмоктувальних процесах. Вона є важливим елементом у підтримці гомеостазу всього організму, тому її правильне функціонування необхідне для здоров'я організму [2].

Суха шкіра обличчя лущиться і характеризується чутливістю і схильністю до подразнення. Вона демонструє підвищену чутливість до хімічних, фізичних і механічних агентів, з якими контактує. Це може сприяти посиленню симптомів сухості та спричиняти пошкодження епідермісу.

До типових симптомів сухої шкіри належать:

  • посилене відлущування епідермісу;
  • висип;
  • розтріскування шкіри;
  • шорсткість;
  • втрата еластичності;
  • свербіж та печіння;
  • відчуття сильно стягнутої шкіри (особливо посилюється після контакту з водою та/або милом);
  • блідий і тьмяний вигляд [3].

Симптоми сухості найчастіше спостерігаються на ділянках тіла, де мало сальних залоз - з боків обличчя, гомілок, передпліч, тильних сторін кистей, а також на ліктях і колінах. Залежно від локалізації, сухість шкіри також може проявлятися лупою (шкіра голови), періоральним кератозом (нижні кінцівки, руки, щоки) та акцентуванням складок і вигинів шкіри (наприклад, підошви ніг, область міжфалангових суглобів рук) [1]. Люди, які борються із сухістю шкіри, також схильні до швидшого утворення мімічних зморшок. Сухість шкіри може бути тимчасовою, викликаною, наприклад, зовнішніми подразниками, або постійною, коли вона супроводжує інші хронічні захворювання або є генетично обумовленою.

Боротьба з сухою шкірою

Бар'єрна функція сухої шкіри порушена, тому вона позбавлена захисту від шкідливих зовнішніх факторів, таких як різкі перепади температури, кондиціоноване повітря або опалення, гарячі ванни або тривалі сонячні ванни. Це фактори, яких слід уникати [3].

Що стосується щоденного догляду, то він повинен включати очищення, зволоження та захист від сонця, адаптований до типу шкіри. Догляд за шкірою взимку і влітку може включати однакові засоби. Наприклад, Бепантен® крем підходить для будь-якого типу шкіри, містить натуральні компоненти, зволожує і захищає одночасно.

Література

1. Fauci AS, Braunwald E, Isselbacher KJ. Harrison’s principles of internal medicine14th edition, 1998. Chapter 79: Vitamin deficiency and excess, P. 480–7

2. Williams, Hywel C. Atopic dermatitis: the epidemiology, causes and prevention of atopic eczema. Cambridge University Press, 2000. Page 25

3. Werfel, T., et al. «Eczematous reactions to food in atopic eczema: position paper of the EAACI and GA2LEN.» Allergy 62.7 (2007): 723-728.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео