Віра Олександрович

Головний податківець Тернопільщини: «Держава дає шанс тим, хто має ризикові активи» (фото)

Яцина

Усе, що жителям Тернопільщини треба знати про податкову амністію, розповів під час брифінгу начальник Головного управління ДПС в області Михайло Яцина.

Про суть цієї новації, кого вона стосується, які об’єкти декларування і чому громадянам вигідно скористатися податковою амністією, йшлося 27 серпня. Про це повідомили на сторінці ДПС у Тернопільській області у соціальній мережі «Фейсбук».

Pasted into Головний податківець Тернопільщини «Держава дає шанс тим, хто має ризикові активи» (фото)
Pasted into Головний податківець Тернопільщини «Держава дає шанс тим, хто має ризикові активи» (фото)

Нагадаємо, для того, аби скористатися можливістю легалізації доходів, держава дала українцям рік. Відповідно до Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету", податкова амністія стартує з вересня цього року і триватиме до вересня наступного.

Тож очільник податкової служби краю принагідно наголосив, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок декларування фізособою належних їй активів, які: розміщені на території України та/або за її межами; були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні; з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі; які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 р.

- Проте добровільному декларуванню підлягають не всі грошові активи фізичної особи, майно, майнові права, а лише ті, які відповідають вказаним критеріям, - каже він. - Тож якщо грошові кошти, майно чи майнові права, отримані легально і при їх отриманні було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх не потрібно.

Pasted into Головний податківець Тернопільщини «Держава дає шанс тим, хто має ризикові активи» (фото)
Pasted into Головний податківець Тернопільщини «Держава дає шанс тим, хто має ризикові активи» (фото)

Михайло Яцина також докладно зупинився на ставках збору, термінах їх сплати, об’єктах оподаткування. Зокрема, посадовець зазначив: якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантує йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. 

- Держава дає шанс тим, хто має ризикові активи, вивести їх із «тіні», сплативши менші податки та уникнути покарання за їх несплату, - пояснює Михайло Яцина. - Тож одноразове добровільне декларування – можливість, якою варто скористатися, та проявити соціальну відповідальність.

Звісно, що відомості, які містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду не підлягатимуть розголошенню державними органами та їхніми посадовими особами, підкреслив податківець.

Фото зі сторінки ДПС у Тернопільській області у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео