Орест Сарматський

Гора Лисоня на Тернопільщині матиме оновлену капличку (фото)

DSC00359

Розпис каплички на горі Лисоня, що неподалік Бережан завершують художники з Тернопільщини та Івано-Франківщини  

Рівно через місяць відбудуться урочисті заходи із відзначення на державному рівні 100-річчя боїв Українських Січових Стрільців на горі Лисоня. Заходи відбудуться 3-4 вересня як у Бережанах, так і  на горі Стрілецької слави.

DSC00353
DSC00353

У ці дні група художників на легендарній горі завершує розпис меморіальної каплички. Керівник мистецького проекту – заслужений художник України Богдан Ткачик. Кореспондент «ТЕРЕНу» попросив розповісти його про ідею цієї духовної акції.

- У травні цього року мій колега – художник з Бережан Олег Шупляк запропонував мені взяти участь у розписі каплички на Лисоні, адже там у вересні відбуватиметься великомасштабна програма з нагоди 100-річчя бою Українських Січових Стрільців, каже Богдан Ткачик. - Згодом до мене звернувся і голова облдержадміністрації Степан Барна, щоб здійснити такий розпис. Я запропонував кілька художників, які можна було би залучити до цієї роботи. Сама капличка буда вже збудована давно і поштукатурена. У принципі, капличка спроектована добре, але чомусь, у цій частині, де переважно є іконостас, було вікно. Тому було вирішено замурувати його. Далі. Капличка невелика, а навіть під час її освячення буде тисячі людей, як їм туди потрапити? Отож, запропонував зробити ще двоє дверей, щоб люди після Служби Божої могли прилучитися до обряду мирування, пройти в одні двері цієї меморіальної каплички а вийти - в протилежні, щоб не створювати тісняви. А щодо розпису каплиці – то ми, мені здається, «копнули» досить глибоко – тут і княжі часи, і козаччина, і період січових стрільців, Майдан, Небесна Сотня, війна на сході України – все це вирішили образно увіковічнити в цій каплиці. У  композиції є і архистратиг Михаїл та святий Юрій. Зрозуміло, що зображуємо і святого рівноапостольного великого князя Володимира, адже з ним нерозривно пов’язана визначна подія в історії нашого народу – Хрещення Русі. Тут же – постать бабусі князя Володимира - княгині Ольги, яка сподобилася слави святих рівноапостольних жінок. І, як правило у каплиці мають бути зображені чотири Євангелісти, що ми відобразили теж. А під куполом – козацький хрест. Ця капличка матиме багато символів. Наприклад, у центрі композиції під святою Покровою – меморіал, який є на Лисоні, автор проекту якого – Борис Рудий. Так ось, під тим написаним меморіалом ми помістили всі ці образи, а в центрі – лірник, який грає на лір, а струни з ліри – переходять у сходи, що ведуть до монументу, а сам монумент – під Покрову, отака композиція. А перед цим усім – писанки на вишитому рушнику, кетяг калини, перед тим лірником. Чому лірник? Бо лірники не тільки за гроші грали, їм віддячували і їжею, в тому числі й писанками, на Великдень… Не хочу все наперед говорити, але в цій композиції є і місцеві люди, яких, думаю, бережанці впізнають. Один з них – з Небесної Сотні, Устим Голоднюк, інший, Олександр Філь - загинув на війні на сході України. Тобто – тут сконцентровані різні образи, у цій меморіальній каплиці, - розповідає митець.

DSC00416
DSC00416

За його словами, для розпису каплички він зібрав людей перевірених на пленерах.  Це - заслужений художник України Микола Шевчук, митець з Тернополя Михайло Дирбавка, Олег Шупляк та його син Віталій з Бережан, Богдан Бринський із Івано- Франківщини. До речі, в родині Богдана були й січові стрільці, він і сам дуже добре знає українські історію, глибоко розуміється на іконописі.

DSC00364
DSC00364

- Щодо стилю розпису, - продовжує Богдан Ткачик, - то це вже я взяв на себе, всі ці моменти.  І хлопці це все розуміють. Мусить бути одна концепція, якої й дотримуємось. Але я їх не обмежую в процесі творення розписів. Я тільки намагаюся колористично все це зв’язати, щоб воно органічно поєднувалося. Тут домінує колір бджолиного меду – золотисто-охристий пастельний колір, в таких м’яких тонах, як ніжне марево, так світло-урочисто має все виглядати. У цьому є теж певна символіка. Адже бджолиний мед лікує людину, так і це святе місце, теж має лікувати і душу, і тіло, каже заслужений художник України Богдан Ткачик.

Митець повідомив, що 5 серпня, у зв’язку із завершальним етапом розпису каплички, сюди приїдуть керівники області та району, аби оглянути колективну роботу митців. Про ці відвідини – згодом на нашому сайті.

DSC00360
DSC00360

DSC00374
DSC00374

DSC00424
DSC00424

DSC00445
DSC00445

DSC00458
DSC00458

Довідка «ТЕРЕНу». Гора Лисоня, яка знаходиться поблизу Бережан, відома не лише в Україні, а й за її межами, як місце героїчної битви Українських Січових Стрільців із російськими військами в 1916 році. Лисоня – одна з визначних святинь, що нагадує про одвічне прагнення нашого народу мати незалежну державу, бути вільними і щасливими в ній. Навіть після Другої світової війни, коли більшовицька влада жорстоко утверджувала свої “червоні” закони, біля Лисоні були бої ОУН-УПА, не стихало націоналістичне підпілля.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео