Олег Снітовський

Громада з Тернопільщини не нарікаючи, успішно дає собі раду (фото)

застав0503 (Copy)

Почаївська міська ОТГ адаптується до нових умов децентралізації.

Напередодні на нашому сайті, йшлося про досвід роботи Почаївської міської ОТГ у досить складних умовах децентралізації. Сьогодні ми продовжуємо розповідь, акцентуючи на окремих моментах, що стосуються освітньої, культурної сфери громади та самореалізації її членів.

             Від школи й будинку культури – до …космосу

Серед тих об’єктів, де наочно видно позитивні зміни у розвитку громади – заклади освіти та культури. І це стосується не лише Почаєва, але й сіл, які входять в ОТГ.

v01 (Copy)
v01 (Copy)

Варвара Кухаревич, директор Почаївської ЗОШ I-III ступенів каже, що вже другий рік, як школа підпорядковується громаді.

- За цей час стався своєрідний ривок у розвитку школи як навчально-виховного закладу. Допомога постійна – на сесії нам виділяють кошти, от перекрили дах у старому корпусі, поміняли вікна, двері. Методичну базу створили, а скільки унаочнення придбали, це просто не перерахувати! Громада повністю взяла на себе обладнання класу інформатики і кабінету фізики. На це виділили 246 тис грн. Такого ніколи не було, від коли працюю, щоб такі кошти спрямовували на школу! І знаєте, важливо, що громада не просто фінансує школу, вона - активна учасниця нашого шкільного життя як тут, у Почаєві, так і в селах, де теж оновлюють навчальні заклади. І це ще раз засвідчує, що громада не може розвиватися без розуміння потреб дітей, школи. Якщо це – на першому місці, то така громада має майбутнє, - каже Варвара Кухаревич.

v03 (Copy)
v03 (Copy)

Майже поруч із школою -  Будинок дитячої творчості та спорту, який за кілька років, коли громада взяла його під своє «крило», змінився до невпізнання.

- Вже другий рік, як ми перейшли на баланс міської ради, Це найкращі роки, за те десятиліття, як я тут працюю. Маємо 38 гуртків. Понад 640 дітей відвідує тут різноманітні заняття за інтересами. У Старому Таражі, який входить  у нашу громаду, там теж відкрили гурток дошкільної підготовки, йдуть з інших сіл, навіть не з нашої громади, з сусідніх сіл, які навіть не входять в громаду, аде нехай, може пізніше приєднаються. Бачите самі- тепло, зручно, гарні приміщення, на всі змагання виїжджаємо, міськрад виділяє гроші на транспорт, що не попросиш для школи,  все дадуть, сприяння максимальне. Їздили наші діти навіть в Білорусію, на чемпіонат світу, де змагалися юні рятувальники із 13 країн і там ми перемогли. Свою форму маємо, школярі у ній виступають, такі горді за свій край, Україну. Скажу вам відверто, я іноді приїжджаю до Тернополя, на семінари, методичні наради і чую, як дехто з колег нарікає на безгрошів’я, що в приміщеннях холодно, а деякі керівники громад не переживають за такі позашкільні заклади, як у нас. А я, коли розповідаю, в яких прекрасних умовах займаються у нас діти, що маємо таке взаєморозуміння із громадою, то люди просто дивуються, - розповідає Людмила Лещук.

v04 (Copy)
v04 (Copy)

З вікон Будинку дитячої творчості та спорту добре видно сусідню споруду, що зимового дня аж вилискує на сонці своїм оновленим фасадом. Це – Будинок культури.

- За кошти громади повністю відремонтували фасад, близько 60 вікон замінили на металопластикові, закупили два комплекти озвучувально-освітлювальної апаратури, костюми для хору і оркестру, придбали майже 300 стільців до головної зали, - каже директор Будинку культури в По чаєві Петро Собчук . Бачите, майже всі приміщення побілені. У цьому році фарбуватимемо дах, усю стару проводку поміняли, сходові клітки відремонтували. У нас три народних колективи діє -  оркестр народних інструментів, народний хор і народний ансамбль танцю «Веселка», театральний гурток. І всі мають костюми, на 8-10 різних танців. Все закупила громада. Виграли грант цього року – благодійну виставу організували для дітей-інвалідів, до 100 артистів виступало. Концерт духовної пісні провели - «Почаївські передзвони», до 500 людей прийшло, стояли навіть між рядами, 12 колективів виступало, з усього регіону. Конкурс патріотичної пісні «З Україною в серці» традиційно проводимо, пісенний конкурс «Почаївські дзвіночки». І на все це міська рада виділяє кошти. Просто хочеться працювати, коли відчуваєш таку реальну підтримку,- каже Петро Собчук.

І ще один об’єкт, облаштування кого свідчить про багатоплановість діяльності Почаївської громади. Це - історико-художній музей, що став справжнім духовним, культурним осередком не тільки тутешньої громади, але й місцем, куди часто приходять численні туристи, яких у Почаєві щороку, за різними підрахунками, буває до 500 тисяч. А «родзинка» музею - зал космонавтики із макетами першого штучного супутника та місяцеходу, орбітальних станцій «Салют-6», «Мир», вантажного корабля «Прогрес», космічного корабля «Восток» та інших. Тут же  - справжні космічні експонати — крісло-катапульта, скафандри, одяг, їжа космонавтів. Їх допоміг роздобути виходець з Почаєва В’ячеслав Капралов, який свого часу працював у центрі управління польотами космічних апаратів у Києві. Старший науковий працівник музею Ріта Квач, яка проводить тут екскурсії добрим словом згадує керівників Почаївської громади, усіх, хто долучився до облаштування залу та експозиційних музейних кімнат.

              «Макроплани» громадських мікро-проектів

- Для того, що громада була організаційно дієвою, а її члени могли самореалізовуватися, усіляко підтримуємо та заохочуємо місцеві ініціативи, що спрямовані на покращення якості життя. Йдеться про запровадження конкурсу громадських ініціатив, на які з бюджету виділяємо кошти, - розповідає голова Почаївської міської об’єднаної територіальної громади Василь Бойко. – Серед таких проектів – розвиток мережі екологічних стежок, покращення гідрологічного режиму озерця «Язовиця», облаштування дитячого майданчика у Старому Таражі, розробка та тестування велосипедного одноденного еколого-краєзнавчого маршруту. Бюджет громадських проектів сягає близько 70 тис грн. А загалом, на території громади впроваджується близько 20 місцевих цільових програм за участю жителів міста і сіл.  І це дуже важливо, ще раз підкреслюю, що населення таким чином, самоорганізовується. Люди не тільки сподіваються на владу, яка, мовляв, зробить те чи інше за них. Вони не чекають, а самі, за допомогою тієї ж влади, беруть на себе відповідальність і створюють комфортне для проживання середовище. І то напевно, чи не один із головних підсумків першого етапу децентралізації, що жителі нашої громади поступово позбавляються інертності, байдужості, все більш активно, спільно беруть участь в дійсно колективному формуванні території, достойної якості життя, - підсумував наші зустрічі у Почаєві Василь Бойко.

v07 (Copy)
v07 (Copy)

Що ж, знайомство із Почаївською міською ОТГ, де побували завдяки Тернопільському Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програм «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, наводить на певні думки.

v06 (Copy)
v06 (Copy)

Передусім, це те, що в громаді є люди, які спроможні очолити діяльність з місцевого економічного та соціального розвитку території. І вони роблять це, спираючись на ініціативу тутешніх  жителів та усіляко мотивуючи такий процес. Бо ж правду кажуть: задумане реалізує не той, хто склав хороший план, а той, хто взяв на себе відповідальність за його виконання і створив передумови для його здійснення.

v05 (Copy)
v05 (Copy)

Так, Почаївська міська об’єднана територіальна громада в умовах децентралізації послідовно нарощує свою спроможність. Вона ставить досить амбітні цілі і гарантує умови, що стимулюють і підтримують діяльність активних жителів міста і сіл. Людей, які не захотіли і далі жити інертно, у більшості випадків, нецікаво й бідно, а разом з усією громадою, у нових реаліях взялися творити кращий добробут, заможне, багатогранне і благополучне життя для себе, своїх дітей та внуків.

v02 (Copy)
v02 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео