Анастасія Кисіль

Тернополяни, які купуватимуть чи продаватимуть академічні роботи, відповідатимуть перед законом

IMG_6169

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, яким передбачена відповідальність для науковців за продаж та купівлю рефератів, дисертацій, курсових, докторської та інших академічних робіт.

Проект закону №5461 передбачає внесення змін до Закону України «Про освіту».

Законопроєкт розроблено з метою встановлення академічної відповідальності за передачу академічного твору третій особі для подальшого використання цією особою як автором.

- Це дозволить більш ефективно протидіяти академічній недоброчесності, зокрема, практиці продажу академічних творів, - йдеться в пояснювальній записці.

В українському законодавстві є норми, які забороняють плагіат наукових робіт, але покарати тих, хто купує та продає роботи, наразі неможливо.

- У порівнянні з текстовими запозиченнями, які можливо виявити за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, купівлю оригінальних академічних творів з метою присвоєння авторства на порядок складніше виявити та довести.

Однак якщо до здобувачів освіти та науковців, котрі видають академічні твори, написані іншими особами, за власні, можуть бути застосовані загальні академічні санкції за академічний плагіат, то відповідальність для організаторів та «продавців» академічних творів, написаних на замовлення, поки що не встановлено, - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

За порушення академічної доброчесності педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники закладів освіти можуть бути притягнені до такої академічної відповідальності:

- відмова у присудженні наукового ступеня чи присвоєнні вченого звання;

- позбавлення присудженого наукового (освітньо-творчого) ступеня чи присвоєного вченого звання;

- відмова в присвоєнні або позбавлення присвоєного педагогічного звання, кваліфікаційної категорії;

- позбавлення права брати участь у роботі визначених законом органів чи займати визначені законом посади.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео